Откриха древни градове в Камбоджа, част от най-голямата империя в историята

OFFNews 13 юни 2016 в 10:38 12066 4

В жълто са откритята от 2012, в червено - тези от 2015 г.

Археолози в Камбоджа откриха непознати досега древни градове, разположени близо до свещения град Ангкор Ват, съобщи "Гардиън".

Откритието на археолозите, водени от австралийския учен Дамиан Еванс, може да преобърне представите за историята на Югоизточна Азия. Според експерти то разкрива най-голямата империя, съществувала в историята. Проучването е обхванало над 1900 кв. км площ, а за него е ползвана специална лазерна технология, която е позволила на учените да "виждат" през гъстата гора и почва. 

Изследването за древните градове ще бъде публикувано днес в Journal of Archaeological Science.

По информация на "Гардиън" в него се описва лазерната технология LiDAR, с която са открити градовете са създадени виртуалните карти на мястото. 

Според учените градовете са на 900 до 1400 години. Те се намират дълбоко в тропическата гора на страната. Някои от древните населени места са с размерите на столицата Пном Пен.

Проучването на Еванс е финансирано от Европейския изследователски съвет. Той спечелил доверието на своите спонсори след първите открития в Камбоджа, също проведени с лазерна технология, през 2012 г. Тогава Еванс и екипът му открили начина, по който древните градове са били свързани. Откритията преди 4 години потвърдили тезата на учените, че под планината Мулен има цял град.

В Journal of Archaeological Science е описано, че древните градове ползвали напреднал вид канализация, непозната за света в продължения на столетия.

Откритията дават доказателства за доминацията на региона и за развитието на империята тогава. Данните показват, че разпадът ѝ е бил през 15 век, а основна роля за това са имали климатичните промени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12492

3

Jivko Jeliazkov

13.06 2016 в 19:23

"Според учените градовете са на 900 до 1400 години." - тези датировки са пълни измислици. Ако са верни, това е напълно случайно. Или пък... може би са намерили дата на производство изсечена на някой камък :)

12319

1

Чичо ви

13.06 2016 в 10:55

1900 кв.метра!?!? Че то няма и 2 дка това проучване бе, най ще да е било 1900 кв. км... Иначе - добро попадение, джунглите на Ю.И. Азия крият много тайни, като как например на една от вратите има изобразен - наред с други животни - стегозавър??? Откъде хората, построили храма преди около 1000 г. са знаели как е изглеждал той, след като предполагаемо е изчезнал преди 65млн. г.? И други такива...