Откриха диамант с тегло 475 карата в Сиера Леоне

OFFnews 12 ноември 2017 в 12:37 5231 0

Диамант с тегло 476 карата бе открит в Сиера Леоне, осем месеца след намирането на подобен скъпоценен камък с извънредни параметри в източната част на страната, съобщиха от Франс прес, цитирани от БТА.

Новото откритие в диамантената провинция Коно било направено вчера от компанията за минни проучвания Мея (Meya), регистрирана в Сиера Леоне през 2015 година, уточни генералният директор на Националната агенция за мините (NMA) Сар Уондей.

Малко над половината (51 процента) от компанията са собственост на Тръстко рисорсис (Trustco Resources) с централа в Намибия, а останалите 49 процента се държат от дружеството Джърминейт Сиера Леоне (Germinate Sierra Leone).

В комюнике Тръстко отбелязва, че "според първоначалната оценка това е 29-ият по големина диамант, намиран някога", но пазарната му стойност все още е "чиста спекулация", преди да бъдат консултирани експертите.

"Правителството позволи на компанията да изнесе диаманта в съответствие със закона за правата на проучвателните компании", добави Уондей. Той посочи, че камъкът ще бъде продаден на международни търгове с минимална цена, за да може Сиера Леоне да извлече възможно най-добри приходи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови