Откриха черната кутия на разбилия се самолет във Филипините

Жертвите от катастрофата вече са 52

OFFNews 06 юли 2021 в 10:47 1835 0

Снимка Twitter/Vajira Sumedha

Военни следователи откриха черната кутия на самолета, който се разби в град Патикул на остров Джоло във Филипините.

Сирилито Собежана, началник щаба на въоръжените сили на страната, съобщи, че военните са отцепили радиус от 1 километър около мястото. Все още не се знае какво се е случило, но данните от черната кутия ще покажат последните разговори на пилотите и екипажа.

От 96 войници, тръгнали на мисия срещу бунтовниците на терористичната група Абу Саяф, 49 са загинали, заедно с трима цивилни на земята. Другите 47 военни, както и четирима цивилни, бяха ранени, като някои в критично състояние. В понеделник още трима от войниците починаха. 

Собежана съобщи пред Ройтерс:

"Говорих с оцелелите и те казаха, че самолетът се е разтресъл два до три пъти и е започнал да се движи на зиг-заг. Пилотът се е опитал да го овладее, с желанието да издигне самолета, но е било твърде късно. Дясното крило се е ударило в дърво."

Свидетелите на земята дават противоречива информация. Едни казват, че колесниците не са се спуснали напълно, докато според други самолетът е се приближавал твърде бързо към земята.

Собежна оспори по-ранни разкази и обяви, че никой не е скачал от самолета, преди той да се разбие и да избухне в пламъци.

Големият брой оцелели може да се дължи на факта, че предната част на фюзелажа на самолета е била отрязана при удара и тези, които не са изпаднали в безсъзнание при катастрофата, са използвали възможността да се измъкнат от останките.

Военният говорител Едгард Аревало заяви, че самолетът е бил в "много добро състояние" и са му оставали 11 000 летателни часа, преди да дойде моментът за проверка и поддръжка. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови