Отиде си Милан Кундера, който като Умберто Еко и Набоков така и не получи Нобелова награда за литература

OFFNews 12 юли 2023 в 12:42 2248 0

Кундера

Снимка Getty images

Милан Кундера

На 95-годишна възраст почина френският писател от чешки произход Милан Кундера, един от най-великите романисти на XX век.

В продължение на много години се очакваше той да получи Нобелова награда, което така и не се случи. Но той получи широко читателско признание. Книгите му са преведени на десетки езици, съобщи Би Би Си.

Той се оказа в отличната компания на Владимир Набоков, Умберто Еко, Хорхе Луис Борхес и други интелектуалци от миналия век, които останаха без най-високото литературно отличие.

Милан Кундера (в Русия ударението във фамилията му е поставено на втората сричка, макар че правилно е - на първата) е роден през 1929 г. в Бърно, Чехословакия, в семейството на музиколога Лудвик Кундера - ученик на известния композитор Леош Яначек.

Кундера се научава да свири на пиано и като млад написва цикъл песни по стихове на Аполинер. Музиката играе важна роля и в литературните му произведения.

Например в първия роман на Кундера "Шега" (1967) народната музика позволява на героя да забрави миналото.

Това е единственият негов роман, публикуван в Чехословакия, и то само благодарение на подкрепата на френския комунистически поет Луи Арагон. Той пише предговора към френското издание на книгата, което се появява преди чехословашкото. Арагон смята "Шега"-та за един от най-добрите романи на ХХ век.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика