Отиде си Иржи Менцел

OFFNews 07 септември 2020 в 11:48 3473 0

Известният чешки режисьор Иржи Менцел почина на 82-годишна възраст, съобщи съпругата му Олга на страницата си във Фейсбук, предаде Ройтерс. 

Неговият филм от 1966 г. "Строго охранявани влакове" печели "Оскар" в категорията за чуждоезиков филм. През 1985 г. той е отново номиниран за "Оскар" за филма "Селце мое централно".

Новината за смъртта на Менцел по-късно беше потвърдена и от чешката агенция ЧТК, съобщи ДПА.

Менцел беше известен като лидер на експерименталната "нова вълна" в чехословашкото кино през 60-те години на миналия век, припомня БТА. 

Отиде си един голям майстор на световното кино - Иржи Менцел, добър приятел на България, София и София Филм Фест. Чешкият режисьор, носител на Оскар и част от прочутата Нова вълна в киното на Чехословакия, получава признание като един от най-значимите майстори на комедията на ХХ век.
Първата визита на пан Менцел в Дома на киното бе в средата на 90-те години, когато бе  организиран „фестивал на световната комедия според Менцел" и той представи лично филма си
„Животът и невероятните приключения на войника Иван Чонкин".

През 2007 Иржи Менцел получи Наградата на София и ни въведе в света на „Служих на английския крал", а през 2014 година той представи в кино Люмиер последния си филм „Донжуановците".

Благодарим ти, пан Менцел!, написаха от София Филм Фест и директора му Стефан Китанов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови