Отглеждането на опиум в Афганистан е скочило с 32 процента след идването на талибаните на власт

OFFNews 01 ноември 2022 в 18:37 2044 1

Опиум

Снимка БТА / АР

Фермерите в Афганистан са хванати в капана на незаконната опиатна икономика, твърдят експертите на ООН

Отглеждането на опиум в Афганистан се е увеличило с 32% през 2022 г. откакто талибаните завзеха властта, предаде ДПА, цитирайки Службата на ООН по наркотиците и престъпността.

Това се случва въпреки наложената от талибаните забрана на наркотиците. В годишен доклад на Службата на ООН по наркотиците и престъпността се казва, че цените на опиума също са скочили, след като през април талибаните забраниха отглеждането на опиум, съобщава БТА.

Реколтата от мак през 2022 г. също е била „най-доходоносната от години“. Приходите на фермерите са се увеличили повече от три пъти - от 425 милиона долара през 2021 г. до 1,4 милиарда долара през тази година.

Тазгодишната реколта до голяма степен е заобиколила постановлението, допълват от Службата на ООН. Не е сигурно каква забрана ще наложат талибаните догодина. Опиумът е основната съставка, използвана за производството на продавания по улиците наркотик хероин, както и на опиоидите, на които милиони хора по целия свят разчитат като обезболяващо средство. Афганистан е най-големият световен източник на опиати на черния пазар.

През април върховният лидер на талибаните Хайбатула Ахунзада издаде указ и въведе забрана за отглеждането на мак в Афганистан.

По това време наблюдатели го обвиниха в опит да измами международната общност, за да признае управлението на талибаните и да облекчи санкциите. Част от международната общността смята, че по-голямата част от нарушителите, които отглеждат мак и участват в трафик на наркотици, са талибански лидери и забраната само би удвоила цената на суровината, която имат на склад.

Отглеждането на опиум е необходимо на много афганистански фермери, за да си изкарват прехраната, тъй като страната от десетилетия страда от конфликти, тежка суша и глад.

„Фермерите в Афганистан са хванати в капана на незаконната опиатна икономика“, каза изпълнителният директор на Службата на ООН по наркотиците и престъпността Гада Уали. „Международната общност трябва да работи за справяне с острите нужди на афганистанския народ“, допълни той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!