Македония замразява цената на яйцата навръх Великден

OFFNews 20 март 2023 в 16:56 1832 0

яйца

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Цените на брашното и захарта няма да бъдат замразявани

На утрешното заседание на правителството в Северна Македония ще бъде взето решение за замразяване на цената на яйцата и ориза. Цените на захарта и брашното вече бяха намалени и засега няма да се вземат мерки за тях.

Това заяви македонският министър на икономиката Крешник Бектеши, цитиран от изданието "Вечер".

Той увери, че въпреки факта, че цената на яйцата ще бъде замразена, ще има достатъчно, за да задоволи нуждите на вътрешния пазар за предстоящите празници.

"Освен решението за замразяване на цените, ще вземем и решение за определяне на процента на износа, тоест колко от яйцата ще могат да бъдат изнесени. Не можем да ограничим износа, но ще осигурим достатъчно производство за нуждите на вътрешния пазар", каза Бектеши.

По думите на министърът максималната цена на ориза и яйцата няма да бъде обявена, докато не се вземе решение, тъй като според него търговците и производителите ще могат да се подготвят за злоупотреби в против случай.

Две минимални работни заплати са необходими, за да се покрие малката потребителска кошница в Северна Македония и тези данни са използвани, когато правителството взима мерки, съобщи Бектеши.

Той уточни, че в резултат на мерките, предприети от правителството за намаляване на цените на основните хранителни продукти, както и за намаляване на цените на енергийните продукти, през последните няколко месеца инфлацията в страната непрекъснато намалява.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови