От утре граждани на ЕС ще бъдат допускани от Великобритания във Франция с отрицателен PCR тест

Самолетите, корабите и влакът Eurostar ще започнат да работят отново от сряда сутринта

OFFNews 22 декември 2020 в 21:56 2627 0

Гражданите на страни от Европейския съюз, които искат да се приберат от Великобритания, ще бъдат допускани на френска територия от утре (сряда), но при представяне на негативен тест за COVID-19 от последните 72 часа, съобщи Ройтерс, като се позова на службата на френският премиер Жан Кастекс.

Френските граници ще останат затворени за британски граждани засега, но на французите ще бъде позволено да се завръщат от Великобритания от утре, след като представят негативен тест за Covid-19, твърдят френски медии, цитирани от БНР.

Франция затвори границата си в неделя заради разпространението на мутиралия коронавирус в югоизточна Англия.

Десетки българи - шофьори на тежкотоварни автомобили и семейства с деца - бяха сред чакащите в английското пристанище Доувър днес. От консулската ни служба в Лондон са им предоставили храна и вода, но местните власти не са осигурили нужните битови условия, съобщиха от външно министерство.

"Самолетите, корабите и влакът Eurostar ще започнат да работят отново от сряда сутринта", заяви в Туитър френският министър на транспорта Жан-Батист Джебари.

В изявлението на кабинета на министър-председателя се казва, че британски граждани или граждани от трети държави, които пребивават във Франция или Европейския съюз, също могат да влязат в страната или да преминат през нея от Великобритания, стига да имат отрицателен тест за Covid-19, направен през последните 72 часа.

Граждани на Обединеното кралство или хора от трети държави с легитимни професионални или други причини за пътуване от Великобритания също ще бъдат допуснати във Франция, при условие, че и техният PCR тест е отрицателен.

Френското правителство изброява няколко категории хора, за които това би било приложимо, включително тези за транзитно преминаване за по-малко от 24 часа в международни зони, за дипломати и техните семейства, здравни работници, авиокомпании и автобусни или влакови оператори.

Новите правила ще бъдат в сила до 6-и януари 2021 г., освен ако не бъдат преразгледани след двустранни преговори между Обединеното кралство и Франция или ЕС.

В изявлението не се споменава за шофьори на камиони, хиляди от които остават блокирани във Великобритания след затварянето на границата.

Междувременно британският министър на транспорта Грант Шапс заяви, че е постигнато споразумение с Франция за границите, като скоро ще последват подробности.

Франция спря трафика през Ламанша в неделя след информацията, че в югоизточна Англия върлува силно заразна форма на коронавируса.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews