От понеделник Молдова е с газова диверсификация, Кишинев започна вноса на гориво през газовата връзка в България

OFFNews 06 декември 2022 в 09:21 2435 4

Газопреносна мрежа

Снимка БТА / АР

Станция на молдовската газопреносна мрежа в Унгени.

От понеделник, 5 декември, Молдова започна да купува газ от втори източник. Вторият след „Газпром“ доставчик ще бъде регистрираната в Румъния молдовска компания „Енергоком“, съобщи „Молдовагаз“. Предполага се, че газът, който доставя „Енергоком“ идва през интерконектора между България и Гърция.

Първите количества природен газ през газовата връзка между Гърция и България потекоха в посока Молдова на 1 декември. Официално Кишинев започна диверсификация на газовите си доставки в понеделник. „Молдовагаз“ ще купува 5.7 милиона кубически метра дневно от „Газпром“, който доставя газ по настоящия договор и в съответствие с одобрените обеми за декември. Вторият доставчик „Енергоком“ ще вкарва 3.5 милиона кубически метра газ на ден.
„Енергоком“ беше регистрирана в Румъния като компания за търговия с природен газ през септември 2022 година и това й позволява да внася газ от тази посока.

Преди дни беше осъществена първата историческа доставка на газ за Молдова от България през Румъния и Украйна.

Газът влиза в Молдова през пункта Каушани, на южната граница на Молдова и Украйна. Преди това този газопровод се използваше за транспортиране на руски газ от изток към България. Благодарение на направените модернизации, тази главна линия вече може да действа като реверс. Допълнително предимство на този маршрут е фактът, че той заобикаля сепаратистката Приднестровска република, благодарение на което Кишинев не зависи от недружелюбен посредник за доставките.

"Газпром" на няколко пъти заплашваше, че ще спре крана на газа за Молдова, припомня Ройтерс. Основният аргумент на руския монополист са предполагаеми проблеми с плащанията от страна на Молдова. Наскоро се появи нов аргумент - че руският газ за Молдова се съхранява в украински газохранилища. В крайна сметка обаче руснаците не спират доставките, въпреки че не се отказват и от заплахите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-5840

3

от вчера е и без ток, пълна деверсификация :))

-529

2

6екеr4о

06.12 2022 в 10:04

И на молдованците ще им угасне носталгията по СъвеЦкия съюз, но и при тях, както и при бъгарите, това ще стане по трудния начин, за съжаление...

2550

1

alfakentavur

06.12 2022 в 09:27

Или както казва наш Боко - "Диверсификация от Газпром" :D