От изоставащ - отличник: Унгария замрази руски активи за 870 милиона евро при 3300 евро блокирани допреди месец

Рени Петрова 16 декември 2022 в 22:23 7108 6

Виктор Орбан

Снимка БТА / АР

Виктор Орбан

Унгария е замразила от началото на войната в Украйна до края на ноември руски активи на обща стойност 870 милиона евро, съобщи будапещенският „Непсава“, с позоваване на последния доклад на Европейската комисия. Досега се знаеше, че Будапеща е блокирала руски активи за едва 3 хиляди евро.

Към 25 ноември Унгария е замразила руски активи на стойност 870 милиона евро, или около 350 милиарда унгарски форинти. Това е значителна сума, дори в европейски мащаб, особено като се има предвид, че преди ноемврийския доклад Будапеща беше докладвала в Брюксел отнемането едва на 3300 евро – 1.2 милиона форинта, което изглеждаше смешно.

България, според данните на ЕК е замразила активи на Москва за 11,3 милиона евро, почти по-малко, отколкото правителството на Виктор Орбан. Най-голяма е сумата в Италия – 2.3 милиарда евро, 2.2 милиарда евро в Германия, 1.8 милиарда в Австрия, като сумата включва и беларуски активи. Според „Непсава“ зад отличните резултати на Будапеща и внезапния скок на обема замразени руски активи, може би, се крият преговорите на Унгария за разблокиране на европейските средства за страната. Общият размер на замразените в ЕС средства и капитали възлиза на 19 милиарда евро.

Заради войната срещу Украйна досега Европейският съюз е въвел наказателни мерки срещу 1241 лица и 118 организации, т.е. наредил е замразяването на активите им и им е наложил забрани за пътуване. Сред тях има политици, военни, бизнесмени и олигарси, както и пропагандисти на Кремъл. Държавите членки са длъжни да замразят активите на тези в списъка и да изпратят доклад за това до Европейската комисия, която ги насърчава да ускорят замразяването на активи и редовно да актуализират общата база данни по този въпрос.

В момента институциите на ЕС работят за създаване на възможност замразените средства да бъдат използвани за възстановяването на Украйна. Унгарските медии писаха през ноември, че адресната регистрация на син на ръководителя на Службата за външно разузнаване на Русия Сергей Наришкин е в Будапеща. Заради политиката на Виктор Орбан мнозина от включените в санкционните списъци на ЕС и САЩ смятаха, че са в безопасност заедно с авоарите си в Унгария. Не само синът на Наришкин намери убежище в Будапеща. Будапещенец е и митрополит Иларион, известен като дясната ръка на московския патриарх Кирил, припомня „Непсава“. В санкционния списък има и човек с унгарски връзки – депутатът от руската Държавна Дума Владимир Блоки, който попадна в списъка след като гласува в подкрепа на признаването на независимостта на анексираните от Москва украински региони. Преди това, се оказва, Блоки си е бил издействал разрешение за постоянно пребиваване в Унгария. Жителството си уредил чрез програмата за сетълмент облигации с помощта на Сбербанк и унгарска адвокатска кантора.

Анализаторите в Будапеща посочват, че на фона на отънелите дипломатически мисии на Русия в Западна Европа, в Унгария руските дипломати се увеличават. Само за една година броят им е нараснал с 30 процента.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

318

6

Valioka

21.12 2022 в 16:37

Ама бар-мал-х@йчо, ти си ... непрокопсаник. Кое е това "гнездо на осите" в Киев? Какво точно мислят останалите украинци за "гнездото на осите"? От тези украинци които лично познавам, никой не счита, че има "гнездо на осите" в Киев. Може би ти познаваш някой такъв украинец?... Посочи един... поне... Наясно ли си баранезнамкаквоси, че гнездо на оси има в мацква?... Да изброявам ли емблемите на рашистан, които го напуснаха... Ще спомена само Алла Пугачова - емблемата на СССР и рассия... Ти можеш да си направиш справка за останалите. Посочи един украински виден интелектуалец (ако изобщо знаеш какво означава това), който да е застанал против "гнездото" и против страната си... Малоумен си, разбираш ли...

710

5

Д-р Мазникуров

17.12 2022 в 22:13

Бармалейчо, какво ли проклятие и нещастие истинско е да си се родил така дълбоко повреден, звероиден, примитивен, зомбиран, уродлив, плоскомозъчен, перверзен русофилен отпадък, майцепродавец, българомразец и човекомразец като теб! ... Бр--ррр, гнус величайшая! ... Прощавай че те обиждам, аз всъщност не те мразя, мъчно и тъжно ми е даже за теб... да пази Господ, наистина! И твоето не е живот като живот правичката да си кажем ...

345

3

Джендо Джедев

17.12 2022 в 09:16

На Орбанчо му замириса на линч и обърна плочата. Еба ти смешния тарикат! :D

710

2

Д-р Мазникуров

17.12 2022 в 00:54

На маджарският бабаит, уж големите топки се свиха бързо като стафидки като усети накрая че наистина ще играе голямата ножица за отворковци! На два стола не можеш да стоиш, и на двама господари не можеш да служиш! И Спасителят го е казал, в прав текст! Като искаш да си приятел, тоест роб, на Северо-Монголската кочина, вдигаш си парцалките, махаш се от Европа и Цивилизацията, и си гледай кефа там - както можеш, и щом те влече! ... А нашите нещастници, тези уж 11 милиона и нещо дето ги били "блокирали", са общо взето стотинките за сладолед на блядските копеленца дето идваха у нас лятоска...Смешни балкански тарикати сме, все мислим другите за будали и затова сме все насрани, бедни и жалки!

22548

1

dolivo

16.12 2022 в 22:48

Кой знай как Путин разочарован от малкия напредък на Орбан в троянстването, му е одрязал мангизите и обещанията за бъдещи ресурси, и под заплахата от още по малко пари сега от ЕС фонда, Орбанчо клекна и смени плочата на грамофона
 
X

Да помогнем на украинските деца!