От Истанбулската конвенция: Убийството на жени става отделно престъпление в Хърватия

Промените предизвикаха полемика дали това не е дискриминация към убийството на мъже

OFFNews 10 януари 2024 в 14:35 1762 0

Снимката е илюстративна

Снимка Getty Images

Снимката е илюстративна

Хърватия ще въведе изменение в Наказателния кодекс, с което убийството на жени вече ще бъде самостоятелно престъпление.

Очаква се измененията за т.нар. "фемицид" да бъдат разгледани от правителството най-късно до края на месеца, предаде БТА.

Министерството на правосъдието е получило множество искания от неправителствени организации за допълнителни уточнения в дефиницията на престъплението. Затова първоначалната дефиниция ще бъде разширена и престъплението няма да се отнася до всяко „убийство на близка жена“, както бе планирано предварително, а до „убийство на жена по полов признак“.

Насилието по полов признак ще бъде вписано в член 87 от Наказателния кодекс, който определя значението на нарушения като престъпление от омраза, за имотни облаги или служебни тайни.

Дефиницията на престъплението е заимствана от Истанбулската конвенция. В нея се посочва, че „насилието над жени“ се разбира като нарушение на правата на човека и форма на дискриминация срещу жените и означава всички видове актове на насилие, основано на пола, които водят или е вероятно да доведат до физически, сексуални, психологически или икономически увреждания или страдание за жените.

В Наказателния кодекс на Хърватия ще се промени и текстът на разпоредбата, която дефинира всяко тежко убийство независимо от пола на жертвата. Новият текст ще гласи, че този, който „убие свой близък, когото е малтретирал и по-рано“, ще получи наказание от най-малко 10 години затвор.

Промените предизвикаха полемики в обществото относно дали тази дефиниция не представлява дискриминация към убийството на мъже.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!