От 1 октомври във Великобритания няма да се влиза с лична карта за туризъм

320 370 българи са поискали статут на уседналост до юни

Георги Ангелов 28 септември 2021 в 14:58 3668 1

Снимка Getty images

От 1 октомври няма да може да се влиза във Великобритания с лична карта за туризъм или на гости. Тогава влизат в сила ограниченията, въведени след Брекзит, според които гражданите на ЕС, които нямат право да живеят в Обединеното кралство, няма да могат да използват лични карти на граждани на ЕС, Европейското икономическо пространство или Швейцария, за да влизат в страната. Тези, които са уредили статута си на уседналост, ще продължат да използват лични карти до 2025 г.

Гражданите на ЕС ще имат право да посещават Великобритания до 6 месеца без виза, но не и да работят, за което такава ще им е необходима.

Британският в. "Гардиън" съобщи, че има опасност на гражданите на ЕС, живеещи в Обединеното кралство, да не бъде позволено да се качат на самолети заради объркването, създадено от новите правителствени правила за личните карти и паспортите. Авиокомпаниите щели да се затруднят да направят разграничение на изходите за качване на борда, тъй като Обединеното кралство не е издало на гражданите на ЕС, живеещи в Обединеното кралство след Брекзит, физически документи за пребиваване.

Затова авиокомпаниите ще трябва да влязат в правителствен уебсайт и да проверят цифров код, който пътникът може да генерира на телефона или лаптопа си, за да докаже статута си.

Докато държавите членки на ЕС въведоха прости права за пребиваване на британците, Обединеното кралство избра да категоризира гражданите на ЕС в три групи: статут на заселени лица за тези, които са в страната от по-малко от пет години, друг статут за тези, които са в страната от пет или повече години, както и допълнителна категория за 450 000 граждани на ЕС, които все още чакат решение на Министерството на вътрешните работи и на които се предоставя само сертификат за кандидатстване.

320 370 българи са поискали статут на уседналост

320 370 българи са поискали статут на уседналост до юни според официалните данни, публикувани на правителствения портала на Великобритания. Това поставя българите на шесто място след Полша (1 107 060), Румъния (1 082 260), Италия (549 510), Португалия (418 070) и Испания (356 090). 280 690 българи са уседнали в Англия, 11 940 - в Шотландия, 6 270 - в Уелс и 8 490 - в Северна Ирландия.

275 610 от българите със статут са на възраст от 18 до 64 години, а под 18 г. са 39 580. Отказ на заявките си за статут са получили 12 680 граждани, документите на 3 320 са обявени за грешни, а 5 550 - за невалидни.

Масови проверки на границите за българи

"Гардиън" съобщи преди две седмици, че за първите 6 месеца на годината 7249 души са спрени по британските летища, пристанища и гари, което е 5 пъти повече спрямо същите месеци на 2020 г.

60% от проверените са румънци, а на второ място са българите. 600 българи са разпитвани защо идват във Великобритания, колко дълго смятат да останат и къде. За сравнение подобни проверки са направени само на 144 граждани на Франция и 59 – на Белгия, въпреки че двете държави се намират много по-близко до Острова и се предполага, че пътуващите от тях са далеч повече.

“Тези видове проверки могат да бъдат травматизиращи и съществува риск имиграционните служители да подбират невинни хора. Расовото профилиране е дискриминационно и трябва веднага да бъде прекъсвано, ако това се случва”, коментира пред Гардиън имиграционният адвокат Четал Пател.

От британското вътрешно министерство отричат граничните служители да се насочват към хора от определени страни. Правилата за контрол се прилагали справедливо и единствено въз основа на определени обстоятелства. “Ако някой пристига на нашите граници, възнамерявайки да работи тук без право на това, обществеността очаква от нас да му попречим да влезе независимо от неговата националност”, заяви пред изданието говорител на вътрешното министерство. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

1

Стефан

28.09 2021 в 23:08

Това па кого вълнува? Нито си падам по десен волан, нито по мерки и теглилки в педи и провиснали ташаци. Все едно не съм виждал там нищо наистина интересно, нито красиво.
 
X

Подкастът на OFFNews