Освободиха задържаните руски журналисти в Украйна

OFFNews 25 май 2014 в 13:28 1586 0

Снимка ИТАР-ТАСС

Олег Сидякин и Марат Сайченко

Руските журналисти от LifeNews Олег Сидякин и Марат Сайченко, които бяха задържани от украински военни в Донецка област, бяха освободени, съобщи ИТАР-ТАСС.

Сидякин и Сайченко бяха арестувани по обвинение в тероризъм. Двамата вече се върнаха в Москва.

Най-голямото изпитание за нас през последните дни беше, че нямахме достъп до никакви източници на информация. Хората, които ни задържаха разчитаха на това, че ще забравят за нас, но ние знаехме, че ще ни помогнат. 

Олег Сидякин и Марат Сайченко бяха задържани от украински военни край Краматорск на 18 май. Те са били освободени на 24 срещу 25 май.

Отидохме на летището в Краматорск, за да проверим информация на местни жители, за това, че украинските военни са се изтеглили от летището. Заобиколиха ни военни. Ние си вдигнахме ръцете и започнахме да викаме, че сме журналисти, разказва операторът Марат Сайченко.

Завързаха ни краката и ръцете, а на главите ни сложиха торби, сложиха ни в метална кутия и дълго ни возиха нанякъде, допълва той.

Последните пет дни двамата журналисти прекарали в Киев под охрана на двама военни от спецподразделение „Алфа“, които ги заплашвали, че ще ги обвинят в транспортиране на оръжия.

Нямаше нищо такова. Ние носехме единствено видеоапаратура. Показаха ни пусково-ракетно оръжие и ни казаха: Вие сте руснаци, а това е руско оръжие. Всички военни бяха сигурни, че са хванали терористи, които носят оръжие със себе си, каза журналистът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!