Оставки в Държавния департамент заради случая "Бенгази"

20 декември 2012 в 09:28 1793 0

Уволнения в Държавен департамент заради случая
Уволнения в Държавен департамент заради случая "Бенгази". Снимка: www.state.gov

Четирима високопоставени служители на Държавния департамент на САЩ са дисциплинарно наказани заради доклад, който отчита нарушения в сигурността, довели до смъртта на четирима американци в US мисията в Бенгази, Либия, сред които и посланикът, съобщи CNN.

Един от дипломатите подаде оставка, а други трима са били пуснати в административен отпуск и са освободени от длъжност, заяви говорителката на Държавния департамент Виктория Нуланд.

Сред наказаните е и началникът по въпросите за сигурността в Департамента Ерик Босуел. Той също е подал оставка, но той няма да напусне изцяло департамента и ще остане на работа.  

Докладът по случая "Бенгази" отчита "системни грешки и лидерски недостатъци" в Държавния департамент по въпроса със сигурността и терористичните атаки.

След нападението срещу посолството в Бенгази американският посланик на САЩ в ООН Сюзън Райс бе остро критикувана заради реакцията й отностно атаката. 

Райс бе принудена да оттегли името си от номинациите за държавен секретар след оттеглянето на Хилъри Клинтън. Любимката на президента Барак Обама сама реши да не се кандидатира.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови