Оставката на косовския премиер е политически трик, обяви Вучич

OFFNews 20 юли 2019 в 14:07 2081 2

Сръбският президент Александър Вучич оцени като "политически трик" оставката на косовския премиер Рамуш Харадинай, като целта му е да получи още по-голяма популярност, да смаже своите противници и "да се представи като юнак, който се бори за Косово".

Харадинай обяви оставката си вчера, след като получи призовка да се яви в специалния трибунал в Хага. Харадинай, брат му Даут, който е депутат в косовския парламент, лидерът Хашим Тачи, влиятелният му чичо Азем Суля, парламентарният шеф Кадри Весели, както и много други членове на победилата на юнските избори от 2017 г. коалиция, са ветерани от Армията за освобождение на Косово /АОК/. Белград ги счита за военни престъпници и вероятни обвиняеми от Специалната международна прокуратура в Хага.

На пресконференция по повод оставката Вучич заяви, че Сърбия трябва да реагира на оставката "спокойно, премерено, трезво и без еуфория", съобщава белградският вестник "Блиц", цитиран от БТА. 

Разбирам очакванията на народа от задоволяване на нуждата за справедливост. Причина за радост и еуфория няма, ще разгледаме всички факти и последици, които идват след този акт, а особено как ще се отнасят албанците и международната общност към сръбския народ и Сърбия, коментира Вучич.

Той предупреди, че ще се стигне до хомогенизация на албанците и ескалация на омразата към сръбския народ, тъй като те възприемат сърбите като единствените виновници за това, което се случва на Харадинай, а и на Косово.

Вучич изрази опасения, че животът на сърбите може да стане още по-тежък заради това, но "те могат да разчитат на своята държава, на своята Сърбия".

По думите му Сърбия се страхува, че това ще доведе до бъдещо отлагане на диалога, но и до продължаване на разпалване на идеите за Велика Албания. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6109

1

Azarael

20.07 2019 в 18:37

Като ги виждам шиптарите в ръководството на Косово, как са се "усукали като свински черва", се сещам за други едни народни изедници намъкнали се на Дондуков №1, които се вмирисаха там вече близо 10 години . . .