Oстър сблъсък Русия-ЕС в Мюнхен

ОFFNews 01 февруари 2014 в 13:33 31278 63

Конференцията за сигурност в Мюнхен

Снимка АФП

Конференцията за сигурност в Мюнхен

Разгорещен дебат по темата "Украйна" избухна по време на конференцията за сигурност в Мюнхен, предаде Би Би Си.

Русия обвини ЕС в двойни стандарти, а председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой коментира, че "Бъдещето на Украйна принадлежи на Евросъюза".

Руският външен министър Сергей Лавров попита защо ЕС защитава изпълнените с насилие протести и атаки срещу силите на реда.

В началото на речта си Ромпой заяви, че предложението за асоцииране на Украйна е актуално, а "времето е на наша страна".

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен каза, че Украйна трябва да може свободно да избере пътя си без допълнителен натиск и погазване на закона и демократичните принципи. Расмусен осъди "изключителната употреба на сила от силите за сигурност".

В рамките на конференцията предстои среща между американския държавен секретар Джон Кери и опозиционни лидери от Украйна.

Кери посочи в изказването си, че САЩ и ЕС стоят зад битката на Украйна за демократично, европейско бъдеще.

"На Украйна й се натрапва определен избор и Русия няма да участва в това", бе острият отговор на Лавров.

"Какво общо с демокрацията има подбуждането към изпълнени с насилие улични протести? Защо не чуваме осъдителни думи за онези, които превземат правителствени сгради, атакуват полицията и използват расистки, антисемитистки и нацистки лозунги", попита представителят на Русия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!