Останки от товарен ЗИЛ в Чернобил са обявени за радиоактивни

OFFNews 14 юли 2019 в 21:37 8638 0

Останки от ЗИЛ в Чернобил

Снимка Станислав Гуменюк, Чернобилски резерват

Радиоактивни останки от товарен камион ЗИЛ са открити в забранената зона на АЕЦ „Чернобил“ в Украйна, те са потенциална опасност за живота и здравето на хората, съобщи днес на страницата си във Фейсбук Чернобилският радиационно-екологичен биосферен резерват.

„Опасни находки на територията на резервата“, се посочва в съобщението на организацията, която публикува снимка на преобърнат товарен камион. Публикацията в социалната мрежа бързо намери място в руските агенции, в които се внушава, че идеята на украинския президент Володимир Зеленски да отвори района за туристи е повече от налудничава.

Преди дни Зеленски възложи на правителството в Киев в рамките на тир месеца да предприеме мерки за развитието на туристическия потенциал в забранената зона в Чернобил. Кабинетът трябва да изготви схеми за разполагането на посетителите, изграждане на необходимата инфраструктура за маршрутите, както и подготовка на маршрутите за посещения по воден път.

Освен това министрите са задължени да съдействат за промотирането на новото направление „Безопасен Чернобил“ на международния туристически пазар. Президентският указ предвижда мерки за безопасност, с които туристите са длъжни да се съобразяват при стъпването си в забранената зона. Зеленски смята, че документът ще даде началото на преобразуването на забранената зона в една от точките на ръста на нова Украйна.

Междувременно в Ростехнадзор /Федералната служба за екологичен, технологичен и атомен надзор на Русия, бел.ред./ обявиха за рискована идеята за отварянето на АЕЦ „Чернобил“ за масовия туризъм. Директорът на службата Александър Хамаз твърди, че дългото и безконтролно наличие на туристи в забранената зона около атомната централа може да доведе до облъчване в пъти по-високо от допустимото по международните стандарти за безопасност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови