Оспорван вот за парламент в Албания, за първи път машинно гласуване в 32 секции

OFFNews 25 април 2021 в 07:45 2208 0

В Албания гласуват на парламентарни избори днес. За първи път в страната се въвежда експериментално машинно гласуване в 32 секции в столицата Тирана. 

12 партии и 5 независими кандидати се борят за 140 места в парламента. Главният противник на управляващите социалисти начело с премиера Еди Рама е Лулзим Баша от Демократическата партия. 

В сегашния партията на Рама има 74 депутати, а формацията на Баша - 43-ма. Повечето социологически проучвания показват подкрепа за Социалистическата партия между 43-48 на сто, а за демократите около 39 процента, съобщи БТА. 

Албанският парламент е еднокамарен с четиригодишен мандат. Парламентът ще бъде избран от около 3,5 милиона регистрирани избиратели, включително и тези, които живеят в чужбина. Изборът ще стане по пропорционалната избирателна система в 12 многомандатни избирателни района, в които ще бъдат открити около 5200 избирателни секции. Изборният праг за влизането в парламента е един процент.

Новото на тези избори е възможността за преференциален вот. 

Изборите ще бъдат наблюдавани от 18-членна делегация от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа. В страната вече действа и 13-членна мисия от наблюдатели на Организацията са сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews