Основанията за импийчмънта на Тръмп отиват в Сената

OFFNews 15 януари 2020 в 22:07 1814 0

Нанси Пелоси

Камарата на представителите на САЩ прие резолюция за изпращане на двете основания за импийчмънт на президента Доналд Тръмп в Сената, където да започне съдебният процес за евентуалното му сваляне от длъжност.

Контролираната от демократите долна камара на Конгреса прие документа с 228 на 193 гласа, които се разпределиха основно по партийна линия. С тази резолюция се назначават седемте прокурори, чиито имена обяви по-рано председателката на Камарата Нанси Пелоси, осигурява се финансиране на процеса и се предават основанията за импийчмънт на горната камара.

От Белия дом незабавно коментираха новината. „Назначението на тези прокурори не променя нищо. Президентът Тръмп не е извършил нищо лошо. Той с нетърпение очаква момента, когато в Сената ще му бъдат предоставени полагащите му се процесуални права, които му бяха отказани от председателя Нанси Пелоси и демократите в Камарата на представителите. И той разчита на това, че ще бъде напълно оправдан“, посочи в изявление прессекретарят Стефани Гришъм, цитирана от VOA.

По-рано днес Пелоси обяви, че ръководител на групата обвинители ще бъде шефът на комисията по разузнаването при Камарата на представителите Адам Шиф. Той и председателят на правната комисия Джералд Надлер оглавяваха разследването по импийчмънта в камарата, при което бяха повдигнати две обвинения срещу Тръмп – за злоупотреба с пълномощия и за възпрепятстване на работата на Конгреса.

Нанси Пелоси отново призова в рамките на сенатското разследване да се разгледат свидетелските показания и документите, достъпа до които бе блокиран от администрацията на президента.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови