Още хора от обкръжението на Тръмп с COVID-19. Президентът се лекува с remdesivir

OFFNews 03 октомври 2020 в 16:08 5268 0

Няколко души, посетили едно от последните публични събития с американския президент Доналд Тръмп, са дали положителни проби за коронавируса, съобщават световните медии. На събитието, проведено в Розовата градина на Белия дом, държавният глава обяви избора си за следващия съдия във Върховния съд - Ейми Кони Барет, след кончината на съдия Рут Гинзбург. Присъствали са около 200 души.

Освен Доналд и Мелания Тръмп, позитивни за COVID-19 са бившата съветничка в Белия дом Келиан Конуей, сенаторът от Юта Майк Лий, сенатор Том Уилис (Северна Каролина), както и ректорът на университета "Нотр Дам" който е завършила съдия Барет. Съобщено бе, че един от акредитираните журналисти в Белия дом също е дал положителен тест. Неговото име не бе назовано.

Самата съдия Барет е с отрицателен резултат. Според някои американски медии тя е прекарала коронавируса по-рано тази година.

Отрицателен е и статусът на Джо Байдън, срещу когото Тръмп се изправи в яростен словесен дебат дни преди да узнае, че е носител на вируса.

Междувременно бе обявено, че самият Тръмп е приет в болница с температура - превантивно. Първата дама Мелания се намира в Белия дом.

Американските медии съобщиха, че държавният глава е лекуван с експерименталното лекарство remdesivir, за което се смята, че намалява дните болничен престой на заразени с коронавируса пациенти, като блокира разпространението на вируса в тялото. Това лекарство вече е използвано в борбата с ебола.

Ремдезивир е обект на мащаби проучвания в няколко страни. Би Би Си припомня, че то намалява до четири дни периода на възстановяване на пациентите, но не е доказано, че спомага за избягване на летален край при тежкоболните.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови