Още петима уволнени след убийството в арест на чернокож, което шокира САЩ

OFFNews 31 януари 2023 в 07:48 2976 0

Протест след смъртта на Тайри Никълс

Снимка БТА/АП

Протест след смъртта на Тайри Никълс

Трима служители на пожарната служба в америкаския град Мемфис и още двама полицаи са уволнени в рамките на разследването на смъртта на чернокожия Тайри Никълс, което шокира САЩ, съобщи Би Би Си.

29-годишният афроамериканец е спрян от полицаи в Мемфис на 7 януари за предполагаемо нарушение на правилата за движение. Той е бил удрян с ръце и палка и ритан, след като е бил спрян. Умира три дни по-късно след побой в ареста.

Длъжностни лица обясниха уволнението на тримата служители на пожарната с думите, че двама парамедици и шофьор, които са се отзовали на мястото на инцидента, не са оказали адекватна помощ на Никълс.

Видео от ареста и побоя над Никълс бе пуснато в общественото пространство в петък и сцените с полицейска жестокост доведоха до протести в различни точки на страната. 

С новите остранени уволнените полицаи стават 7. По-рано петима полицаи бяха уволнени и обвинени в убийство. Те бяха отстранени на 8 януари при започването на разследването ден след ареста. Възможно е да бъдат повдигнати и нови обвинения.

Единият от последните отстранени полицаи според властите е участвал в първоначалната пътна проверка и е използвал електрошоково оръжие.

Петимата полицаи участвали в задържането и обвинени в убийство също са афроамериканци. Полицият, извършил първоначалната пътна проверка е бял. Идентичността на седмия полицай не е обявена.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови