Още арести в Турция: Задържани са 34 души, заподозрени във връзка с Мосад

OFFNews 03 януари 2024 в 11:10 1242 0

Турското знаме

Снимка Getty Images

Турските власти са задържали 34 души, заподозрени във връзка с израелската разузнавателна служба "Мосад" и замесени в действия срещу палестинци, живеещи в Турция, предаде Ройтерс. Високопоставен турски служител казва, че "Мосад" е вербувал членове в страната.

Още 13 души се издирват.

Миналия месец турски официални лица предупредиха Израел за "сериозни последствия", ако се опита да преследва членове на терористичната групировка "Хамас", живеещи извън палестински територии, включително в Турция. Президентът Реджеп Таип Ердоган предупреди, че това би било грешка.

Турция, за разлика от повечето си западни съюзници и някои арабски нации, не класифицира "Хамас" като терористична организация.

Запитани за арестите, кабинетът на израелския министър-председател и външното министерство не коментираха веднага.

Турският служител съобщава, че полицията е извършила обиски на места в осем провинции като част от разследване, проведено от разузнавателната агенция MIT и бюрото за борба с тероризма на прокуратурата в Истанбул.

"Израелската разузнавателна служба набира персонал, който да бъде използван в действия срещу палестинци, живеещи в нашата страна, и техните семейства", казва служителят.

Той добавя, че са използвани обяви за работа в социалните медии, за да установят контакт, а по-късно са използвали криптирани платформи за съобщения, за да поддържат комуникация. Освен това според лицето Мосад извършвал плащания чрез криптовалута и система за (парични) преводи, за да се загубят следите за плащанията. Турският служител заяви още, че операциите на Турция срещу хора, свързани с Мосад, ще продължат.

По-рано министърът на вътрешните работи Али Йерликая каза, че заподозрените са били задържани на 57 места, включително в Истанбул, като част от операция, наречена "Операция Къртица". Смята се, че имат за цел да идентифицират, наблюдават, нападат и отвличат чужди граждани, живеещи в Турция.

Турските власти съобщават, че заподозрените също така разпространяват фалшиви новини и дезинформация, извършват грабежи и изнудване за израелското разузнаване. Те са открили и големи количества чуждестранна валута, включително около 150 000 евро (165 100 долара), нерегистрирано огнестрелно оръжие и цифрови материали по време на нападенията.

Турция остро критикува Израел за бомбардирането на Газа във войната с "Хамас", като Ердоган и израелският премиер Бенямин Нетаняху публично размениха критики миналата седмица.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки