Още 19 срещу Путин. Общински депутати от 18 района поискаха оставката на руския президент

OFFNews 12 септември 2022 в 15:22 7458 4

Графити върху стена в полския град Вроцлав показват Путин като убиец с белезници и искат Нюрнбергски процес срещу руския президент.

Снимка Getty Images

Графити върху стена в полския град Вроцлав показват Путин като убиец с белезници и искат Нюрнбергски процес срещу руския президент.

Общински депутати (съветници) от 18 различни окръзи на Москва, Санкт Петербург и Колпино искат оставката на руския президент Владимир Путин, съобщи общинската съветничка от Семьоновския район на Санкт Петербург Ксения Торстрьом. „Текстовете и петициите на съветниците са лаконични и никого не дискредитират. Ако сте общински съветник и искате да се присъедините – моля заповядайте.“ – пише Торстрьом в профила си в Туитър.

„Ние, депутатите от общини на Русия, считаме, че действията на президента В. В. Путин нанасят вреда на бъдещето на Русия и на нейните граждани. Настояваме за оставката на Владимир Путин от поста президент на Руската федерация.“ – се казва в призива, който вече е подписан от 19 съветници от 18 различни общински парламента. Седем от подписалите са жени, сред тях и Торстрьом, която събира подписката.

Искането на оставката на Путин, което тръгна първо от съветници от район „Смолни“ на Санкт Петербург, които обвиниха кремълския автократ в държавна измяна, и звучеше или като контролирана провокация под егидата на властта, или дори като фейк беше последвана от искане на местни парламентаристи от една от московските общини, а вече има характера на епидемия. Проблемът е, че авторите на искането са вече бивши съветници, за които изтичат последните часове от мандатите им.

Актът на 19-имата намира морална подкрепа от граждани на Русия и цяла Европа, но има и доста верни на кремълския режим критици, които обвиняват съветниците, че са започнали да атакуват Путин сега, когато са видели, че руската армия губи сражения в Украйна и са почувствали друг вятър. „Съвсем са се разпасали местните депутати.“ – коментира недоволен под поста на Ксения Торстрьом. На първите поискали оставката на Путин и съденето му за държавна измяна вече бяха съставени актове за дискредитиране на военната операция и въоръжените сили на Руската федерация.

Бившият началник на разузнаването на Финанските сили за отбрана генерал-майор Хари Охра-ахо пише, в профила си в Туитър, че информацията за брожението на руските съветници е потвърдена от различни източници – както от самите съветници, които са го тиражирали в социалните си профили, така и от The Insider.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2994

6

Гражданин

12.09 2022 в 19:29

Номер 4. Ти много неща не си разбрал. В това число и българския език.

-1655

5

ob1

12.09 2022 в 18:05

и руZнацитата не могат, на едно ниво сте.

-1655

3

ob1

12.09 2022 в 17:15

Ооо, имаме нов рашистки трол!
Кой от старите си, талибане?