Още 14 полицая ранени в поредната нощ на сблъсъци в Северна Ирландия

Стефан Йончев 10 април 2021 в 18:49 6782 0

Снимка БТА/АП

Още 14 полицейски служители пострадаха в 12-ата поредна нощ на сблъсъци в Северна Ирландия. С това бройката на ранените полицейски служители достигна 88.

Три 14-годишни момчета бяха арестувани по време на безредиците, но по-късно бяха освободени.

Безредиците започнаха едновременно в лоялисткия квартал Тайгърс Бей и в католическия Ню Лодж. Лоялистите забиха горяща кола в полицейски джип, хвърляха предмети по полицаите и палеха кофи. От своя страна католиците обсипаха полицията със запалителни бомби и парчета мазилка.

Безредиците започнаха около вчера 17:00 ч и продължиха до 01:00 ч през нощта.

Новата вълна размирици тръгна на 29-ти март в Лондондери от група младежи-лоялисти, някои на по 12 години. От тогава почти всяка вечер има протести, бунтове и сблъсъци, най-вече около така наречената "Стена на мира", която разделя столицата Белфаст на католическа и протестантска част.

В събота се навършват 23 години от подписването на Белфастското Споразумение, което за дълго време беше сложило край на продължилите над три десетилетия размирици в Северна Ирландия.

В четвъртък вечерта полицията използва водно оръдие за пръв път от 6 години в Белфаст.

Полицията създаде буферна зона, дълга няколкостотин метра, за да предотврати сблъсъци между двете общности. И католици, и протестанти обаче продължиха атаките си над полицията, кояти ги държеше разделени. Наложи се полицаите да доведат кучета, които да използват срещу нападателите.

Полицията е била нападната и в района на Атлантик Роуд в графство Лондондери от 40 маскирани тийнейджъри, когато се опитала да разтури огнена барикада на пътя.

Една от причините, довели до насилието, е новата търговска граница, наложена след Brexit, според който Северна Ирландия остава на единния пазар на ЕС. Стоки и продукти, внасяни от Великобритания в Северна Ирландия, се третират като внос в ЕС. Лоялистите смятат, че това вреди на търговията и заплашва ролята на Северна Ирландия в Обединеното Кралство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови