Осем британски изтребители от Втората световна война са открити край Киев

OFFNews 02 юли 2023 в 12:45 11347 2

Откритите останки на британски изтребител

Снимка Би Би Си

Откритите останки на британски изтребител

Откриха ръждясалите останки на осем британски изтребителя Hurricane (ураган - англ.) от времето на Втората световна война в гора край Киев, съобщи Би Би Си.

Самолетите са изпратени от Великобритания в Съветския съюз, след като нацистка Германия нахлува в страната през 1941 г., уточнява британската агенция.

Изтребителите са били част от пакет от съюзническа военна подкрепа за СССР, заплатена от Съединените щати в рамките на така наречената схема "заем-наем" (Lend-Lease). Това е система за помощ, която Съединените американски щати предоставят безвъзмездно на съюзниците си по време на Втората световна война – бoеприпаси, техника и храни.

Днес правителството на САЩ използва подобно законодателство, за да изпрати военна помощ на Украйна, която се стреми да изгони руските сили от страната си.

Авиационни експерти твърдят, че за първи път в Украйна се откриват останки от толкова много изтребители "Ураган".

"Много рядко се намират такива самолети в Украйна. Това е много важно за нашата авиационна история, защото досега тук не са откривани самолети от типа "заем-наем", каза бившият пилот Олекс Щан, който ръководи разкопките. Той описва изтребителя Hurricane като "силна и лесна за управление машина". 

Общо около 3000 изтребители Hurricane са изпратени в СССР между 1941 и 1944 г. в подкрепа на съветските военни усилия. Повечето от тях са унищожени по време на бойни действия или са разглобени по-късно за части.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9347

2

Анализи

02.07 2023 в 14:33

Народите, най-вече от Европа, САЩ, Канада и др., които живеят добре не искат война. Войнолюбците са в Русия, Северна Корея и дрги подобни, т.е. неспособните да изградят нормална държава.

2550

1

alfakentavur

02.07 2023 в 13:05

Западът дано си е научил урока никога повече да не помага на крепостните ватници.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика