Осъденият за шпионаж в полза на Русия агент на ФБР Робърт Хансен е намерен мъртъв в затвора

OFFNews 06 юни 2023 в 10:05 8177 2

Хансен

Снимка ФБР

Робърт Хансен

Бившият агент на ФБР Робърт Хансен, който призна, че е работил за съветското и руското разузнаване, е намерен мъртъв в строго охранявания затвор във Флорънс, Колорадо, където излежава доживотна присъда, съобщават CBS и New York Times.

Смята се, че Хансен е най-опасният руски агент, внедрен във ФБР, според мащаба на нанесените от него щети. Осъден е през 2002 г. след работа на 300 агенти по разкриването му.

79-годишният мъж е получил повече от 1,4 млн. долара в брой, диаманти и пари, преведени по руски сметки. Но е живеел в скромна къща с четири спални в предградие на Вирджиния със съпругата си и шестте си деца.

Заради ролята си в контраразузнаването, където постъпва на 12 януари 1976 г., Хансен имал достъп до класифицирана информация и девет години по-късно започнал престъпната си дейност, като изпращал материали в Русия и бившия Съветски съюз под псевдонима Рамон Гарсия.

Според сайта на ФБР е компрометирал множество информатори, контраразузнавателни техники, разследвания, десетки секретни документи на американското правителство и технически операции от изключителна важност.

Въпреки че донякъде странните му действия понякога предизвиквали подозрения, той не може да бъде идентифициран в продължение на години.

След като през 1994 г. ФБР арестува шпионина Олдрич Хейзън Еймс, бюрото осъзнава, че изтичането на информация все пак ще продължи, което предизвиква разследване на Хансен. Той трябвало да се пенсионира, затова ФБР действа бързо, опитвайки се да го хване на местопрестъплението.

"Искахме да съберем достатъчно доказателства, за да го осъдим, а крайната цел беше да го хванем на местопрестъплението", казва бившият зам.-шеф на отдела за контраразузнаване Дебра Еванс Смит.

За да го примамят да се върне в централата на ФБР за по-внимателно наблюдение, му дават фалшива задача. През януари 2001 г. Хансен започва работа в новия си офис със скрити камери и микрофони в централата на ФБР. Месец по-късно следователите научават, че той трябва да скрие нещо в тайник в парк.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1809

2

Sia

06.06 2023 в 12:38

Ами тя е фабрика за пари, защото средният американец е с лъс около 70 000 долара БВП на глава. Работят здраво, не като нас. Учат здраво. Развиват технологии, правят иновации, внедряват ги, печатат книги, имат гигантски библиотеки и си говорят на сър. : ) А когато правиш или поддържаш стари танкове, за да убиваш невинни хора, влагаш масло и ги поддържаш против ръжда, печалба няма. Пари плюс пари не прави пари прим в този случай. : ) Затова руснаците са бедни от 200 години. Затова си наложи авериканците да ги обуят 7 пъти през ВСВ, да изпратят 250 кораба храна през Гжлемия глад и т.н. : )))

615

1

Уисъл блоър

06.06 2023 в 11:37

може да не харесваме много неща във фабриката за пари наречена САЩ, но едно нещо не може да им се отрече Правосъдието е непоколебимо! Няма прошка за провинилите се и осъдени предатели!