Quantcast

Осъдената на смърт християнка в Судан роди в затвора

Ивайло Анев Последна промяна на 29 май 2014 в 20:22 23313 14

Мериам заедно със съпруга си Даниел.

Християнката, която получи смъртна присъда в суданската столица Хартум, днес роди в затвора момиченце, съобщиха световните агенции.

Детето бе кръстено Мая. 27-годишната Мериам Яхия Ибрахим ще бъде екзекутирана, защото е християнка.

Тя получи присъдата, когато бе бременна в осмия месец, защото не пожела да се откаже от християнството и да приеме исляма. 

Мериам е била предадена от брат й, който години наред нямал информация за нея и започнал да я издирва.

След като разбрал, че се е омъжила за християнин, побеснял и подал сигнал до прокуратурата в суданската столица.

Мериам получи и втора смъртна присъда - за прелюбодейство. Тя не е изневерила на съпруга си, но той също е християнин. А според шериата брак с друговерец се смята за изневяра. И двете “престъпления” се наказват със смърт. Преди да бъде обесена, Мериам ще трябва да понесе и друго наказание – 100 удара с камшик.

Още преди раждането Мериам заяви категорично, че по-скоро би умряла, отколкото да се откаже от вярата си.

В разговор със съпруга си по време на визита в затвора, Мериам каза: “Щом искат да ме екзекутират, да го направят, защото аз няма да си сменя вярата“.

Суданката християнка бе изпратена в затворническа килия заедно с 20-месечния си първороден син. Там тя вдигна температура, момченцето ѝ също се поболя заради липса на всякаква хигиена, но властите не позволиха постъпване в болница.

Правозащитни организации се опитват да спасят осъдената. Съдебните власти в Хартум обявиха, че ще спазят процедурата, като се изчака потвърждение от по-горна инстанция.

САЩ, Германия, Франция, Великобритания изпратиха чрез посолствата си в Хартум остри протести до режима в Судан с призив да се зачита правото на религиозна свобода на всеки гражданин, както и на неговата воля да премине доброволно към друга религия.

В протеста се посочваше, че това през 2005 г. е залегнало и в преходната конституция на Судан.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

31.05 2014 в 20:03

Никой не може да ти причини това което ти сам си причиняваш ! Даа закона в тази страна е чудовищен но все пак въпросната жена има шанс да се спаси просто трябва да приема фиктивно скапаният им ислям...след това да се възползва от дивидентите на публичността която е спечелила от случая си и да емигрира в нормална християнска държава където със сигурност ще и дадат убежище там свободно ще проповядва религията си,а може би ще осигури един много по-добър живот за нея и семейството си и най вече няма да остави синът си сирак :) Според мен в някакво сляпо преследване на вярата си тя върви против нея :) Не мисля че Бог би искал да умре и да остави невръстното си дете без майка :)

30.05 2014 в 15:37

"Мериам Яхия Ибрахим ще бъде екзекутирана, защото е християнка."

Манипулация. Въпросната е осъдена на смърт за апостазия (вероотстъпничество), което в Судан се наказва по гореказания начин. Т.е. дори да следваше будизма или хиндуизма, или даоизма, пак същото щеше да я сполети. Същото би важало, ако е мъж, тъй че феминистките да не рипат.

"Още преди раждането Мериам заяви категорично, че по-скоро би умряла, отколкото да се откаже от вярата си."
Т.е. тя вече веднъж се е отказала от вярата си, но втори път няма да го направи. Ей така, свише. И в името на какво? И всички заставаме на нейна страна, щото правоверните са фанатици и луди и живеят в "анахронизъм". Дефиниран като такъв, естествено, според либералната "ценностна система" (което пък си е оксиморон). :D

30.05 2014 в 10:40

Изроди!

п.с. Не се чудете защо гостоприемният по принцип български народ не иска т.н. "бежанци". Те не са бежанци в Европа, а са дошли или заради щедрата социална система, която хрантути мързеливци, или още по-зле - да се наплодят, постепенно да ни завладеят и да ни вкарат в "правата" си вяра!

30.05 2014 в 10:06

Да вземем тука да обесим няколко мюсюлмани за назидание, а?

Но понеже не е замесен петрол, няма никой да се намеси.
хАмериканците могат да правят спецакции за убиването на Осама, ама за спасението на тази жена не може.

Също тоя папа какво прави?!? Едно време заради гадните мюсюлмани, завзели близкия изток, Египет, Сирия, Йерусалим са направили кръстоносните походи. Всичките сегашни арабски страни, са били християнски, но арабеските идват и избиват местното население, унищожават го и се наместват на такива свещенни места....

Омекналата Европа е свръх толоерантна и вкарва фанатичния ислям при себе си, като си мисли, че те ще са благодарни, но като направят Айфелувата кула на минаре може и да се усетят!

30.05 2014 в 09:00

Докато може и има ресурси, Запада трябва да унищожи Исляма като разруши светите места за исляма и ги обезсърчи със своята военна мощ. Тази култура схваща толерантността като слабост и разбира единствено езикът на силата. Една атомна бомба в Мека още ги обезсърчи и парализира, а дремещата агресия ще се отключи и ще стане ясно кой кой е. Тези които тръгнат на джихат трябва да бъдат изпепелени. Става въпрос за сунитският ислям. Голяма грешка по време на студената война бе да се ползва религията за борба с комунизма и да се приеме за съюзник Турция.Другата възможност е насъскване на шиити срещу сунити и изтощаване на ислямският свят със граждански войни. Това изглежда по-безопасно, но ще продължи много дълго. В Европа тридесет годишната война изтреби мъжкото население доста ефективно. Всъщност това младо население може да се ползва защото са тъпи за вътрешни размирици и граждански войни, но може и да стане носител на ПРОМЯНА в страните доминирани от консервативни режими. Това е най-добрият изход и трябва да се похарчат много пари за него. Ако не беше тази тъпа израелска държава, този въриант със сигурност би успял в страните от Магреба. За съжаление Евреите са дразнител и създават антизападни и антилиберални настроения и религиозни течения. Запада трябва да избере и да действа, а не да се ослушва като прасе в царевичак.

30.05 2014 в 07:54

Малоумни животни!

30.05 2014 в 06:47

Все още ли има нечовешки закони?Все още ли има хора,казвайки ,че спазват някакъв Божи закон ,всъщност да са жадни за кръв ?Господ-това е любов,любов към ближния,детето,брат,сестра,любов към всяка една живинка...Какъв е тоя първобитен строй,който позволява на такова чудовищно убийство?А уж се живее в новия век,пфу,там ,техните закони са според настроението им.Какво като е християнка-всеки избира сам какво вяра да изповядва след като е пълнолетен ,нали?Жалко,жалко за близките й роднини,жалко за въздуха,който дишат всички там ,за да прилогот тези нечовешки закони!

30.05 2014 в 01:44

не може ли да се намеси папата например..

29.05 2014 в 23:38

Исляма е религия на Д Я В О Л А !!!!!!!!!!!!

29.05 2014 в 22:43

ами сравнението меду шериата и комунизма тук е съвсеем уместно . и двете са мракобеснически /