Осъдената на смърт християнка в Судан роди в затвора

Ивайло Анев 29 май 2014 в 20:22 24130 14

Мериам заедно със съпруга си Даниел.

Християнката, която получи смъртна присъда в суданската столица Хартум, днес роди в затвора момиченце, съобщиха световните агенции.

Детето бе кръстено Мая. 27-годишната Мериам Яхия Ибрахим ще бъде екзекутирана, защото е християнка.

Тя получи присъдата, когато бе бременна в осмия месец, защото не пожела да се откаже от християнството и да приеме исляма. 

Мериам е била предадена от брат й, който години наред нямал информация за нея и започнал да я издирва.

След като разбрал, че се е омъжила за християнин, побеснял и подал сигнал до прокуратурата в суданската столица.

Мериам получи и втора смъртна присъда - за прелюбодейство. Тя не е изневерила на съпруга си, но той също е християнин. А според шериата брак с друговерец се смята за изневяра. И двете “престъпления” се наказват със смърт. Преди да бъде обесена, Мериам ще трябва да понесе и друго наказание – 100 удара с камшик.

Още преди раждането Мериам заяви категорично, че по-скоро би умряла, отколкото да се откаже от вярата си.

В разговор със съпруга си по време на визита в затвора, Мериам каза: “Щом искат да ме екзекутират, да го направят, защото аз няма да си сменя вярата“.

Суданката християнка бе изпратена в затворническа килия заедно с 20-месечния си първороден син. Там тя вдигна температура, момченцето ѝ също се поболя заради липса на всякаква хигиена, но властите не позволиха постъпване в болница.

Правозащитни организации се опитват да спасят осъдената. Съдебните власти в Хартум обявиха, че ще спазят процедурата, като се изчака потвърждение от по-горна инстанция.

САЩ, Германия, Франция, Великобритания изпратиха чрез посолствата си в Хартум остри протести до режима в Судан с призив да се зачита правото на религиозна свобода на всеки гражданин, както и на неговата воля да премине доброволно към друга религия.

В протеста се посочваше, че това през 2005 г. е залегнало и в преходната конституция на Судан.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!