Оръжие с име на жена: Зузана Чапутова изпраща на Украйна гаубиците Зузана

OFFNews 31 май 2022 в 22:00 3582 1

Зузана Чапутова

Снимка Олексий Гончаренко

Зузана Чапутова обеща скоро в Украйна да пристигнат гаубици "Зузана". Братислава вече достави на Киев ПВО комплекси С300.

Словакия ще изпрати на Украйна Самоходни артилерийски установки (САУ) „Зузана“, съобщи президентът на страната и съименичка на словашката гаубица Зузана Чапутова пред депутатите от Върховната рада в Киев.

„Зузана – це президент пушка“ (Зузана е президент - топ), написа по този повод във фейсбук опозиционният депутат Олексий Гончаренко.

В речта си пред парламента на Украйна президентът Чапутова, цитирана от „Обозревател“, е сравнила руския диктатор Владимир Путин с Адолф Хитлер и е изказала мнение, че Украйна героично защищава Европа от Русия.

Президентът на Словакия изразила намерение и занапред страната й да помага на Украйна с оръжие: наред с доставените вече комплекси С300, Братислава е обещала в скоро време в Украйна да пристигнат и гаубиците „Зузана“ Чапутова е декларирала и пълна подкрепа на страната си за членството на Киев в Евросъюза.

През април Зузана Чапутова се обърна на руски език към войниците и офицерите от руската армия и към всички, когото това засяга със силен призив:

„Ако вие все още чувствате в себе си поне капка човечност, съживете я и приключвайте с тази ужасна война!“

„Някога ние слушахме как за войната разказват мъже. А днес ние плачем над свидетелствата на жени, разказващи за ужасите, които доскоро не можеше и да си представим. Вие оправдавате своето нахлуване с думи за освобождаване. Но от кого искахте да освободите Татяна от Ирпен, убита заедно с двете й деца от руска граната, докато са бягали по улицата, част от хуманитарен коридор. Или Алина от Гостомел, която един от вас изнасили в колата й. Тя дори не изкрещя, защото наблизо нямаше кой да й помогне. Тя мислеше само за едно. Как да остане жива. От какво освобождавахте старата Вера от малкото селце, която можеше да е майка на войника, стиснал я за гърлото така, че да започне да се задушава и изнасилил я след това. А когато Вера го попита дали би позволил да се случи това с неговата майка, той я накара да млъкне.“ – каза в обръщението си към руската армия Чапутова, която във вторник, месец по-късно посети и разрушения Ирпен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови