Опустошиха магазини на H

OFFNews 14 януари 2018 в 10:45 23357 8

Протестиращи опустошиха магазини на шведския гигант за производство на дрехи H&M в Претория и Йоханесбург, Република Южна Африка заради спорна реклама с чернокожо дете. Полицията в Йоханесбург беше принудена да се намеси и да използва гумени куршуми. 

Снимка в сайта на компанията на чернокожо момче, което носи зелен суитшърт с надпис "Coolest Monkey In The Jungle" ("Най-готината маймуна в джунглата"), предизвика истински ураган в социалните мрежи.

Компанията свали снимката на 8 януари и се извини, но това не спря ляворадикалната партия "Борци за икономическа свобода" да организира протести в няколко магазина на H&M във и около Йоханесбург. Такива имаше и пред магазини в Кейптаун.

Според говорителя на полицията в провинция Хаутен подполковник Лунгело Дламини протестиращите не само са чупили, но и са откраднали стока.

Видео кадри показват активисти да трошат витрини, да ритат манекени, да събарят рафтове.

Говорителят на "Борци за икономическа свобода", която има третата по численост парламентарна група, Бенджамин Дисолоане обяви, че те настояват за затваряне на магазините на фирмата, която е „расистка”.

Лидерът на „Борци за икономическа свобода” Джулиус Малема потвърди, че партията не съжалява за действията на членовете си и настоява за закриване на всички обекти на H&M в страната, защото нарича „нашите деца павиани”.

Скандалът с рекламния плакат, възприет като обиден към чернокожите, предизвика по-рано негативна реакция в социалните мрежи. Редица световни знаменитости, които са се снимали за реклами на H&M, се отказаха от по-нататъшно сътрудничество с фирмата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6000

8

fallon

14.01 2018 в 22:15

Междувременно майката на детето, също черна, писа в социалните медии хората да се успокоят и да си гледат работата, вместо да се занимават с глупости.

6011

7

samarqnin

14.01 2018 в 15:26

Объркали сте заглавието нещо. Трябва да е: "Най-готините маймуни в джунглата опустошиха магазини на H&M" ;)

12284

6

ДидоВъТъ

14.01 2018 в 14:59

Те тия "павиани" само това могат да правят-пр. както в L.A. бунтовете в Watts '65-та и след Родни Кинг '92-ра.Те друго и не могат,освен да трошат,палят,да изнасят кой к'во може и да обвиняват "белите" за всичко.Monkey business!

8931

4

AnderXale

14.01 2018 в 13:33

Абе, вярно, че са направили грешка със слагането на черно дете за модел на дрехата, но иначе идеята е супер яка и ако видя от някъде подобна бих си взел с много голямо удоволствие. Но Шведите никога не са ползвали черни хора за роби и също като нас в България не разбират проблема както в страните, които в продължение на векове са експлоатирали черната раса. А също така, действията на тези "правозащитници" и какви ли още не, доказват не само примитивността им, но също така и тяхната расистка същност...

9000

3

Tony Ganchev

14.01 2018 в 12:43

"Лидерът на „Борци за икономическа свобода” Джулиус Малема потвърди, че партията не съжалява за действията на членовете си и настоява за закриване на всички обекти на H&M в страната"

...иронията...

16193

1

SC

14.01 2018 в 10:59

Просто влезли и потрошили всичко... също като маймуни.