Опозиционният лидер Мария Колесникова е задържана на границата

OFFNews 08 септември 2020 в 12:14 3445 0

Снимка БТА/AP

Опозиционният лидер Мария Колесникова "се е опитала незаконно да напусне територията на Република Беларус, но е била задържана на границата", съобщи държавната осведомителна агенция БелТА, цитира БТА. 

Нейните съратници Антон Родненков и Иван Кравцов от Координационния съвет на опозицията в Беларус вече са в Украйна, след като вчера изчезнаха от Минск. 

Източник на Интерфакс от обкръжението на опозиционерите смята за твърде вероятно беларуските тайни служби да са докарали тримата на границата от някой следствен изолатор, но Колесникова е била задържана при опит да мине границата.

"Нито Антон Родненков, нито Иван Кравцов, нито Мария Колесникова планираха да заминат в чужбина. Бяха категорично против. Озовали са се на границата, след като са били задържани", каза той. Според източника те може да са били принудени да напуснат Беларус също като друга опозиционна активистка - Олга Ковалкова.

Той допуска тайните служби да са инсценирали опит за незаконно напускане на Беларус от страна на Колесникова. 

В момента няма достъп до Колесникова, Кравцов и Родненков. При опит за обаждане до Родненков се чува автоматичен отговор на украински език. При опит за обаждане до Колесникова се чува автоматичен отговор на руски мобилен оператор.

По-рано днес беларуският Държавен граничен комитет заяви, че и тримата опозиционери са минали границата.

Вчера беларуската телевизия съобщи, че неизвестни хора са отвлекли членката на Координационния съвет на опозицията в Беларус Мария Колесникова пред Националния художествен музей в Минск и са я отвели в микробус. 

Полицията в Минск каза, че проверява сигналите за отвличане на Колесникова. Член на ръководството на опозицията Максим Знак заяви, че не може да се свърже с Колесникова по телефона.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!