Операторите на дрона MQ-9 са изтрили чувствителната информация, преди да го потопят в Черно море

OFFNews 15 март 2023 в 20:43 6214 16

Снимка Европейская правда

Операторите на дрона MQ-9 са изтрили чувствителната информация, преди да го потопят в Черно море.

Операторите на катастрофиралия в Черно море американски дрон MQ-9 са успели да изтрият чувствителни данни от него, включително софтуера, използван за събиране на разузнавателни данни, съобщи CNN в сряда, цитирайки двама служители на Пентагона. Според телевизията този софтуер е бил най-уязвимият елемент от системата.

„Стъпката, която беше предприета, е да изтрием дистанционно софтуера на дрона, чувствителния софтуер, който събира сигнали и разузнавателна информация, която се изпраща по-нататък“, каза телевизионният кореспондент Орен Либерман. Това беше направено, за да се гарантира, че най-уязвимата част от MQ-9 няма да попадне в ръцете на руснаците или на някой друг.

Съобщението на Пентагона идва на фона на изявлението на Москва, че ще се опита да извади останките на MQ-9 от Черно море. "Русия има технически възможности да извади останките на американския безпилотен самолет от дъното на Черно море", обяви ръководителят на Службата за външно разузнаване (СВР) на Русия Сергей Наришкин. Секретарят на Съвета за сигурност Николай Патрушев пък директно заяви в програмата "Москва. Кремъл. Путин" на журналиста Павел Зарубин, че Русия ще се опита да се добере до останките на дрона. "Аз не знам ще успеем ли да го извадим или не, но това, че трябва да се заемем с това и, че ще се заемем, е задължително. Надявам се, разбира се, на успех", каза Патрушев.

Говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ Джон Кърби призна, че ще бъде много трудно или дори невъзможно за САЩ да си го върне, в частност поради дълбочината на мястото на потъването му и липсата на военни кораби в Черно море.

Междувременно говорителят на Държавния департамент Нед Прайс заяви в интервю за телевизия MSNBC, че сблъсъкът на руския Су-27 с MQ-9 е бил "вероятно неумишлен" и е резултат от "дълбока некомпетентност" на руския пилот. Той обаче подчерта, че в крайна сметка важен е ефектът от това събитие.
„Видеото показва руски пилот, който изглежда неконтролируемо се блъска в американски безпилотен летателен апарат, принуждавайки американските военни да го разбият над Черно море“, каза Прайс. Той добави, че Пентагонът вече се занимава с въпроса за публикуване на видеото от съприкосновението.

„Подобни събития имат потенциала да доведат Съединените щати дотам, че да влязат в пряк контакт с Русия. Никой не иска това. Ние със сигурност не искаме това. Нашето послание към руснаците е, че това не може да продължава“, каза Прайс.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-7195

17

vovchik

16.03 2023 в 19:28

"По-бъзливо сваляне на летателно средство не бях чувал, а и едва ли има в историята."

No comment, както би казал Божинката - сам както можеш да се изложиш, само ти си знаеш как можеш да се изложиш...

2550

16

alfakentavur

16.03 2023 в 14:50

Вярно, че за рашистите трябва много пъти да се повтаря едно и също, тъй като са на по-ниско еволюционно стъпало.
Добре.
Кажи къде щеше да е Рашистан сега без ленд/лийза?
И как стана така, че сега същия закон беше активиран срещу СССРайха?
И какъв е изводът?

-1655

15

ob1

16.03 2023 в 13:51

Не им е само тактиката от ВСВ. Мисленето им е даже от ПСВ.
А феновете им сте от времето на каменните бухалки.

Ма що признаваш сега, че са лъгали блядовете? Нали уж бил правил резки маневри и сам бил паднал? Б@си, има ли руZка лъжа, която да изтрае повече от час?

-7195

14

vovchik

16.03 2023 в 13:44

Пак да кажа - каква е връзката между "ленд-лийза" и конкретната случка, в която с тактика от Втората Световна, руските пилоти много умело бутнаха най-модерният дрон в света в морето?

-1655

13

ob1

16.03 2023 в 13:39

Каза ли нещо, путлеристче? :)

-1655

11

ob1

16.03 2023 в 13:31

вовачка, я виж - https://www.youtube.com/watch?v=01PJ3DfcjMI
Коментирай на 0:40 щетата по витлото, моля!
Излиза, че руZнацитата са излъгали, шокиран съм :)

-529

10

6екеr4о

16.03 2023 в 12:33

Дежурният форумен фатмак нещо се е объркал/побъркал, аз живея в кв. Бенковски, който е един от най-старите квартали на столицата, а уважаемия АлфаК нямам идея къде живее.
Ма това им е професията на форумните фатмаци, да пишат обиди и/или глупости!

2550

9

alfakentavur

16.03 2023 в 12:31

Кажи къде щеше да е Рашистан сега без ленд/лийза бе сополанко.
И как стана така, че сега същия закон беше активиран срещу СССРайха. И какъв е изводът?

Ти нямаш понятие какво е история. Както и за всичко останало :)

-7195

8

vovchik

16.03 2023 в 12:07

Какво да казвам за "ленд-лийза" бе, чиче. Нещо си се напрегнал. Туй нещо никой не го отрича. Ама виж - че в село Бенковски не сте учили история е общоизвестен факт вече.