Операция ''Синигер'': Киев показва за първи път руския летец, прелетял на страната на Украйна

OFFNews 03 септември 2023 в 15:33 9633 2

Снимка ГУР на МО на Украйна

Пилотът, за когото се предполага, че е бил на борда на прелетелия на украинска страна хеликоптер.

Главното разузнавателно управление на Украйна (ГУР) показва за първи път тази вечер лицето на руския пилот, който на 23 август прелетя през руско-украинската граница и се преземи на контролирани от Киев територии с хеликоптер Ми-8. Украинското военно разузнаване твърди, че това е станало в резултат на подготвяна в продължение на 6 месеца операция под кодовото име "Синигер". Двама други членове на екипажа бяха застреляни след кацането на хеликоптера в Украйна. Руският офицер е показан с лицето му в трейлър на документалния филм "Свалените пилоти на Русия".

Минутка от филма беше пусната като анонс в неделя в канала на ГУР като част от разказа за операцията, приключила на 23 август. В 50-та секунда на трейларав кадър се появява, вероятно, същият пилот от операция "Синигер", който заявява "Никой не иска тази война. Всички ще видите, че Украйна ще победи – въпрос на време е“.

Служители на разузнаването отбелязват, че премиерата на филма ще се състои на 3 септември от 22:15 ч. в ефира на националния телевизионен маратон.

На 23 август стана известно, че руски военен хеликоптер Ми-8 е кацнал в една от военните бази на Въоръжените сили на Украйна . Хеликоптерът е напълно непокътнат и може да бъде използван за нуждите на въоръжените сили на Украйна след подробна проверка и проучване на оборудването, припомня УНИАН.

Шефът на украинските военни разузнавачи генерал-майор Кирило Буданов обяви, че в ГУР са намерил правилния подход към руския пилот и са създали условия за извеждане на цялото му семейство незабелязано от всички така, че той да може да се реши да се прехвърли с хеликоптера на украинска страна. Двамата му спътници, членове на екипажа, не са имали представа накъде лети машината. След като са разбрали какво се случва, се опитали да окажат съпротива и са били ликвидирани. Руската страна представя случая като дезориентация на екипажа в резултат на метеорологични условия или електронни смущения, използвани от украинците.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12078

2

edin slep

03.09 2023 в 16:42

Ако на власт бе някой като Рузвелт, да бяхме забравили за тази война.

1000

1

Кок

03.09 2023 в 16:10

Постепенно Украйна започва дасе съвзема от шока на нападението и получавайки модерни немски и американски уръжия макар и не последни разработки почва да печели.Русия няма на практика бързи компютри Радари и никога не е имала и така става лесна плячка./смешно но използва Ирански дронове/ Украйнците защитават родината си Руснацитеса демотивирани и бити
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки