ООН ще гласува проекторезолюция, изискваща незабавно прекратяване на огъня в Газа

ЦАХАЛ признава за арестуването и събличането на стотици палестински мъже с цел да се гарантира, че никой от тях не крие оръжия или експлозиви

Кристина Минчева 11 декември 2023 в 12:40 1142 0

Войната Израел- Хамас

Снимка IDF/ X

Снимка от военните действия в Ивицата Газа

Общото събрание на ООН ще гласува проекторезолюция, изискваща незабавно хуманитарно прекратяване на огъня в Газа. Това ще се случи утре на извънредно заседание. Междувременно боевете в Ивицата продължават, а редица снимки и видеоклипове показват десетки арестувани от Израелските отбранителни сили (ЦАХАЛ) полуголи палестински мъже. На някои снимки се вижда как задържаните са принуждавани да седят или коленичат на земята със завързани очи. Високопоставен служител на ЦАХАЛ признава за арестите и съобщава, че събличането на мъжете е било необходимо, за да се гарантира, че никой от тях не крие оръжия или експлозиви.  

Общото събрание на ООН

Общото събрание на ООН насрочи извънредно заседание за утре, за да гласува проекторезолюция, изискваща незабавно хуманитарно прекратяване на огъня в Газа.

Председателят на Асамблеята Денис Франсис изпраща писмо до 193-те държави-членки на ООН, в което се казва, че срещата е била поискана от 22-членната арабска група и 57-членната Организация за ислямско сътрудничество.

Рияд Мансур, палестинският посланик в ООН, каза пред Асошиейтед прес, че проекторезолюцията е подобна на резолюцията на Съвета за сигурност, на която Съединените щати наложиха вето в петък. 

Общото събрание няма право на вето. За разлика от Съвета за сигурност неговите резолюции не са правно обвързващи.

САЩ наложиха в петък вето на резолюцията, която настояваше за прекратяване на огъня.

Временното примирие между Израел и "Хамас" приключи на 1 декември, след като то беше нарушено от терористичната групировка в Газа.

Сирени за противовъздушна отбрана 

По-рано днес бараж от най-малко осем ракети беше изстрелян от Ливан към северния град Маалот-Таршиха.

На кадрите се вижда как системата за противовъздушна отбрана Iron Dome прихваща няколко от снарядите. ЦАХАЛ съобщава, че шест от ракетите са били успешно свалени от системата.  Другите две ракети са паднали на открито и няма данни за пострадали при атаката.

Израелските отбранителни сили казват, че отговарят с артилерийски обстрел по източниците на огъня в Южен Ливан.

Според Израелските отбранителни сили около 14 500 терористи са били убити в двете най-северни провинции на Газа и повече от 3500 цели са били атакувани след временното прекратяване на огъня с "Хамас" на 1 декември.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!