ООН предупреждава за ръст на смъртните случаи от свръхдоза със синтетични наркотици

Папа Франциск се обяви против легализирането на наркотиците и осъди наркотрафикантите

OFFNews 26 юни 2024 в 15:18 675 0

Наркотици

Снимка GettyImages

Наркотици

ООН предупреждава за ръст на смъртните случаи от свръхдоза със синтетични наркотици, а папа Франциск се обяви против легализирането на наркотиците и осъди наркотрафикантите, наричайки ги "убийци", като същевременно призова за помощ и за подкрепа на наркозависимите, предаде Ройтерс. Днес, 26 юни, е Световен ден за борба с наркоманиите.

В доклад на ООН се казва, че разпореденото от талибаните ограничаване на производството на опиум в Афганистан, който дълго време заемаше първите места в света на доставки на опиум, може да доведе до ръст на смъртните случаи от свръхдоза, тъй като потребителите на хероин преминават към синтетични опиоиди, които се оказват смъртоносни в Европа. 

"Миналата година отглеждането на опиум в Афганистан, от който се произвежда хероин, е намаляло с 95%, след като предходната година талибаните забраниха производството на наркотици. Въпреки че производството на опиум в Мианма миналата година се е увеличило с 36%, то все пак е намаляло в световен мащаб със 75%", заяви Службата на ООН за контрол на наркотиците и превенция на престъпността в годишния си доклад.

Резултатът от продължителен недостиг на афганистански психотропни вещества може да има многобройни последици в Афганистан, както и в транзитните страни и дестинациите на афганистански опиати. Очаква се хероинът на пазара да не е толкова чист. Въпреки че до началото на тази година няма отчетен реален недостиг на основните пазари за афганистански опиати като Европа, Близкия изток и Южна Азия, това може да се промени, ако бъдещото производство се окаже недостатъчно.

"Търсенето на услуги за лечение с опиати, включително за лечение с метадон, бупренорфин и морфин с постепенно увеличаване на дозата, може да нарасне, но ако тези услуги са недостатъчни, употребяващите хероин може да преминат към други опиати", се казва още в доклада.

Подобна промяна може да породи значителни рискове за здравето и да доведе до увеличаване на броя на свръхдозите, особено ако алтернативните опиоиди включват силно действащи вещества като някои аналози на фентанила или нитазени, които вече се появиха в някои европейски страни през последните години.

Смъртни случаи от свръхдоза със синтетичния наркотик нитазен, който е по-силен от фентанила, са регистрирани в Ирландия, Великобритания, Естония и Латвия. Обикновено употребяващите хероин купуват нещо, което смятат за хероин, но то е било смесено с далеч по-евтини и по-мощни нитазени, заяви пред журналисти ръководителката на изследователската група на Службата на ООН за наркотиците и престъпността Анджела Ме. 

Наркотикът се идентифицира с тестове след смърт, настъпила от свръхдоза.

Междувременно днес папа Франциск се обяви против легализирането на наркотиците и осъди наркотрафикантите, наричайки ги "убийци", като същевременно призова за помощ и за подкрепа на наркозависимите.

"Намаляването на зависимостта от наркотиците не се постига чрез либерализиране на тяхната употреба, това е илюзия, както се предлага или вече се прилага в някои страни", заяви Светият отец на седмичната си аудиенция в сряда на площад "Свети Петър" в Рим.

"В същото време обаче нека не забравяме, че всеки зависим има уникална лична история и трябва да бъде изслушан, разбран, обичан и, доколкото е възможно, излекуван и пречистен", каза папата в деня, обявен от ООН за Международен ден за борба с наркоманията и търговията с наркотици.

Осемдесет и седем годишният Франциск не направи разлика между така наречените меки наркотици като марихуаната, която е легализирана за развлекателна употреба в няколко страни и в някои щати в САЩ, и "твърдите" наркотици като хероин и кокаин.

"Не можем да пренебрегнем злите намерения и действия на наркодилърите и трафикантите на наркотици. Те са убийци", добави папата.

Той също така осъди "разрушителното въздействие" на производството на наркотици върху околната среда, като заяви, че то е "все по-очевидно, например в басейна на (река) Амазонка" в Латинска Америка.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Кой е фаворитът за патриарх