ООН предупреди, че нападенията срещу хуманитарни работници се смятат за военни престъпления

Еля Изетова 05 април 2024 в 17:12 986 0

Ивицата Газа

Снимка Getty Images

Ивицата Газа

Нападенията срещу хора, участващи в хуманитарна помощ, могат да се равняват на военни престъпления. Това заяви Съветът на ООН по правата на човека по повод смъртоносния удар на Израел срещу хуманитарни работници в Ивицата Газа.

Нападенията срещу хора и обекти, участващи в хуманитарна помощ, могат да бъдат считани за военно престъпление. Както Върховният комисар многократно е заявявал, безнаказаността трябва да бъде прекратена, заяви говорителят на Съвета на ООН по правата на човека Джереми Лорънс.

Седем работници от Световната централна кухня загинаха, след като конвоят им беше ударен в понеделник вечерта.

"Израелските въздушни удари, при които загина персоналът на Световната централна кухня, подчертават ужасяващите условия на хуманитарните работници в Газа. Международното право изисква от всички страни да уважават и защитават персонала, предоставящ хуманитарна помощ, и да гарантират тяхната безопасност, сигурност и свобода на движение", каза Лорънс.

Той отбеляза също така, че спирането на хуманитарните доставки и помощта от неправителствени организации, включително Световната централна кухня, е увеличило "вече реалния риск от повече смъртни случаи от глад и болести в по-голям мащаб".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки