ООН потвърждава нов зърнен конвой в Черно море в четвъртък въпреки руското оттегляне

OFFNews 02 ноември 2022 в 09:28 1604 0

Снимка Twitter / Oleksandr Kubrakov

„Зърнената инициатива продължава. В четвъртък, 3 ноември се очаква 8 кораба със селскостопанска продукция да преминат през зърнения коридор. Получихме потвърждение от ООН. Също така утре ще се извършват и инспекции в Босфора“. Това написа в сряда министърът на инфраструктурата на Украйна Олександър Кубраков, след като за днешния ден беше обявено, че конвои няма да вървят от и за Украйна.

На 1 ноември от координационния щаб в Истанбул обявиха, че Украйна, Турция и ООН са решили да спрат временно работата на зърнения коридор в рамките на Черноморската зърнена инициатива. Малко след съобщението от центъра, обаче, с изявление излезе военният министър на Турция Хулуси Акар, който подчерта, че Анкара ще продължи да изпълнява Черноморската зърнена инициатива по същия начин, както е правила това и до обявяването от страна на Русия, че спира участието си в нея.

„Корабите, които вече са напуснали украинските пристанища и плават в морето продължават своето пътуване. Няма проблеми с отплаването на кораби под турски флаг. Те ще продължат да излизат. Като оценяваме наличните данни, смятаме, че споразумението ще продължи“, заяви Акар. Хулуси Акар е разговарял за зърнения коридор и с руския си колега Сергей Шойгу. „Г-н Шойгу все още обсъжда тези въпроси със своите началници и разполага с предоставената от нас информация. Очакваме от тях отговор днес и утре (вторник и сряда, б. р.). Към настоящия момент преценяваме, че това споразумение ще продължи“, - каза министърът на отбраната на Турция.

Късно вечерта във вторник координаторът на ООН за зърнената инициатива Амир Абдула заяви в Туитър, че се надява движението на товари с храни от украинските пристанища да бъде възобновено още в четвъртък.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки