ООН: Над милион уйгури са задържани в лагери в Китай

OFFNews 11 август 2018 в 09:27 6895 0

Смята се, че над един милион души са задържани в "центрове за борба с екстремизма" в Западен Китай, заяви Комисията на ООН за премахване на расовата дискриминация, съобщи БТА, позовавайки се на ДПА и Асошиейтед прес.

Комисията изрази сериозно безпокойство по сигналите за задържане на етнически уйгури и членове на други мюсюлмански малцинства, които "в името на борбата с религиозния екстремизъм и поддържането на социалната стабилност са превърнали Синцзян-Уйгурския автономен район в нещо приличащо на огромен концлагер, обвит в тайнственост", заяви заместник-председателката на комисията Гей Макдугал в Женева.

"Други 2 милиона души са принудително изпратени в т.нар. превъзпитателни лагери за политическа и културна индоктринация", каза тя на заседание, посветено на положението в Китай.

Повечето от задържаните нямат повдигнати обвинения, нито са били изправяни пред съд, отбеляза тя.

Макдугал не посочи източниците си, но споменатите от нея бройки отговарят на тези в доклад на Мрежата на китайските правозащитници, който е предоставен на комисията на ООН. Други организации обаче дават далеч по-ниски числа, отбелязва ДПА.

Според Хюман райтс уоч в китайските центрове за политическо превъзпитание има "най-малко десетки хиляди" души, а според Амнести интернешънъл в Китай са задържани "най-малко десетки хиляди, а според някои източници стотици хиляди" уйгури.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови