ООН: Ислямска държава извършва геноцид срещу язидите

OFFNews 16 юни 2016 в 17:25 5514 1

Снимка Reuters

Ислямска държава извършва геноцид срещу язидите в Сирия и Ирак с цел да унищожи наброяващата 400 хил. души общност чрез убийства, сексуално робство и други престъпления, се казва доклад на ООН, цитиран от Ройтерс. 

Документът от 40 страници е базиран на разговори с десетки оцелели и разкрива, че от 2014 г. насам ислямистите систематично се стремят да "затрият тяхната идентичност", което се вписва в дефиницията, определена в Конвенцията за превенция и наказания за извършване на геноцид от 1948 г.

"Разкритията за геноцид трябва да предизвикат много по-отчетливи действия на политическо ниво, включително в Съвета за сигурност на ООН", заяви председателят на разследващата комисия Пауло Пинейро.

Според доклада досега са разкрити най-малко 30 масови гроба. В него се посочва, че жените язиди са вземани за роби, след което са изнасилвани и продавани обратно на семействата им за между 10 и 40 хил. долара.

"Никоя друга религиозна група в контролираните от ИДИЛ територии в Сирия и Ирак не е била подлагана на унищожението, което са преживяли язидите", твърдят разследващите от ООН.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!