ООН: Аун Сан Су Чжи трябваше да подаде оставка заради етническото прочистване на рохингите

OFFNews 30 август 2018 в 18:00 2890 0

Върховният комисар на ООН за правата на човека Зейд Раад Ал Хусейн заяви днес, че лидерката на Мианма и носител на Нобелова награда за мир Аун Сан Су Чжи е трябвало да подаде оставка в протест срещу етническото прочистване на мюсюлманското малцинство рохинги от армията на страната, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Самата Аун Сан Су Чжи от повече от година защитава военните и твърди, че в международните медии има "айсберг от дезинформация" за случващото се в родината й.

"Тя нямаше нужда да се превръща в говорител на военните на Мианма", каза още Ал Хусейн.

Мианма отхвърли вчера доклада на разследващите от ООН, който обвинява армията в "геноцид" срещу мюсюлманите рохинги.

Според доклада за геноцида са отговорни ключови генерали от армията на Мианма. Повече от 700 000 рохинги бяха принудени да избягат в Бангладеш след военната офанзива, насочена срещу тях, припомня Франс прес.

До този момент Аун Сан Су Чжи не е коментирала официално публикувания в понеделник доклад на експертите от ООН, които я обвиняват, че не е използвала "моралния си авторитет", за да попречи на действията срещу рохингите.
"Тя имаше възможност да действа", отбелязва Зейд Раад Ал Хусейн.

Норвежкият Нобелов комитет отказа вчера да отнеме Нобеловата награда на Аун Сан Су Чжи въпреки доклада на ООН, тъй като в правилата му не предвиждат подобна възможност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!