Омикрон: Холандия в пълен локдаун за Коледа, Лондон в извънредно положение

OFFNews 18 декември 2021 в 20:45 9563 2

Лондон обяви бедствено положение заради нарастващия брой случаи на новия вариант на коронавируса - Омикрон. Към момента във Великобритания вариантът е потвърден при нас 10 000 пациенти.

В допълнение, дневните случаи на COVID-19 в страната в събота са общо 90 418. Дневната статистика продължава да се покачва.

Кметът на столицата Садик Кан обяви, че е "невероятно загрижен" за нивата на зараза в града и обяви извънредно положение. Той съобщи, че регистрираните в петък 26 000 нови случая оказват ефект за отсъствието на персонал в звената за спешна медицинска помощ, полицията и пожарната.

В същото време Нидерландия обяви стриктни антипандемични мерки за коледните празници - поне до 14 януари. Затварят училищата, фитнес и спортните зали, салоните за красота, магазините за стоки, които не са от първа необходимост, баровете и други публични места. На домакинство са позволени само по двама гости едновременно и общо четирима за целия празничен период.

"Нидерландия отново е принудена да се затвори. Това е неизбежно, защото се задава пета вълна, свързана с варианта Омикрон", каза премиерът Марк Рюте.

"Тази вечер излизам пред вас в мрачно настроение. За да обобщя с една дума - Нидерландия се връща към локдауна от утре", заяви министър-председателят.

Световната здравна организация обяви, че вариантът Омикрон е потвърден в 89 държави и се разпространява значително по-бързо от Делта. Това се отнася и за страните с висок процент ваксинирани, добавят от СЗО.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови