Олена Зеленска във Вашингтон. Първата дама организира подкрепа за Украйна зад Океана

OFFNews 19 юли 2022 в 08:13 7431 1

Олена Зеленска и Антъни Блинкен

Снимка Facebook / Олена Зеленська

Олена Зеленска и Антъни Блинкен

Първата дама на Украйна Олена Зеленска пристигна във Вашингтон в първото си пътуване в чужбина от 24 февруари, когато Русия нахлу в Украйна. Съпругата на украинския президент Володимир Зеленски прекоси Океана по покана на първата дама на САЩ Джил Байдън.

„Пътническите самолети летят спокойно, хората не се страхуват от сирени и силни звуци навън. Странно усещане: в петия месец от руската инвазия да си в страна, в която всичко това е възможно. Но сега съм тук в САЩ точно за това, за да стане възможно и в Украйна. Тук съм по покана на първата дама Джил Байдън. Тя посети Украйна през май, за да се види лично и общува с тези, които загубиха дома си, близките си поради войната. Сега е мой ред да говоря в САЩ за украинските нужди в нашата съпротива и борба срещу агресора. Всички подробности – в следващите публикации.

Вече се срещнах с държавния секретар Антъни Блинкен. Позицията му за това, че, цитирам, "суверенна, независима Украйна ще съществува много по-дълго от Путин", остава непроменена“ – написа Зеленска, която сама отразява визитата си в САЩ в своя профил във Фейсбук.

По-късно през деня Олена Зеленска посети мемориала на жертвите на Голодомора в Украйна от 1932-1933 година в центъра на Вашингтон.

„Десетки, стотици, хиляди житни класове - от тях преди 90 години зависеше животът на предците ни. Класовете може да спасяват животи, а може да струват живот.“ – написа Зеленска и добави: „Посещавайки това място, което толкова резонира с трагичното ни настояще, в което Русия се опитва да унищожи Украйна за пореден път, получих истински лъч светлина - среща с украинската общност в Съединените щати. Това са хора, които на хиляди километри от родината си помнят кои са, които знаят езика, които в първите редици, по доброволчески, реагираха на руското нападение и се хвърлиха да помагат на родината си и на сънародниците си. Перифразирайки известната притча: когато класовете са заедно в сноп, те не могат да бъдат окосени или пречупени. Тъй че, и нас няма да ни пречупят.“

Съпругата на украинския президент се срещна и със Саманта Пауър от USAID, с която е разговаряла по тема, превърнала се в кауза на Зеленска – психичната помощ за нуждаещите се в Украйна по време на войната и след нейното приключване. Пауър е същата, която през 2014 година като представител на САЩ в ООН се обърна към руския си колега Витлий Чуркин след анексията на Крим с думите: „Крадецът може да откраден нечия собственост, но това не му дава правото да владее тази собственост.“

Спикерът на Камарата на Представителите на САЩ Нанси Пелоси обяви, че на 20 юли Олена Зеленска ще направи обръщение в американския Конгрес.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови