Оланд встъпи в длъжност

Юлиан Христов 15 май 2012 в 14:55 1340 0

Франсоа Оланд встъпи в длъжност. Снимка: БГНЕС
Франсоа Оланд встъпи в длъжност. Снимка: БГНЕС

Франсоа Оланд стана президент на Франция на официална церемония по предаването на властта, която го превърна в първия френски президент социалист след Франсоа Митеран.

Досегашният президент Никола Саркози посрещна Оланд на стълбите на Елисейския дворец и го отведе в кабинета си, за да му предаде ядрените кодове и други тайни документи. Последва кратка церемония по встъпване в длъжност, на която присъстваха около 400 гости.

Оланд трябва да замине за Берлин по-късно днес за първата си среща с германския канцлер Ангела Меркел.

Оланд пое официално президентските функции след оповестяването на официалните резултати от президентските избори, подписването на протокола и връчването на огърлицата на Великия магистър на ордена на Почетния легион, което е най-високото френско отличие.

„От този ден вие олицетворявате Франция, символизирате ценностите на републиката и представлявате френския народ”, обяви по време на церемонията председателят на Конституционния съд.

Кортежът на Оланд пристигна във френското президенство около 10 часа местно време.

В сградата на официалната резиденция на държавния глава се събраха множество зрители, сред които и много привърженици на отиващия си президент, които се сбогуваха с него, скандирайки„Благодаря, Никола!".

В своята първа реч новият френски президент Франсоа Оланд определи основните приоритети по време на управлението му. В тях влизат справянето с безработицата и децентрализация на властта.

По думите му страната му трябва да разреши проблемите със слабия икономически ръст, високия държавен дълг, високата безработица, липсата на конкурентоспособност, и кризата в Европа.

Той предлага на европейските си партньори да се приеме бюджетен пакет, в който да има мерки за равновесие на бюджета, за да се поддържа икономиката.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!