Олаф Шолц призова Косово и Сърбия да постигнат взаимно признаване

OFFNews 10 юни 2022 в 16:41 1620 1

Олаф Шолц и Албин Курти

Снимка АП/БТА

Олаф Шолц и Албин Курти в Прищина

Германският канцлер Олаф Шолц заяви днес в Прищина, че Косово и Сърбия трябва да продължат диалога помежду си и да постигнат взаимно признаване, тъй като от това зависи европейското им бъдеще, съобщи Косовапрес, цитирана от БТА.

Преговорите между някогашната сръбска област и Белград, подпомагани от ЕС, продължават вече 11 години, но не са довели до съществен резултат, а напрежението помежду им остава. Шолц, който е на балканска обиколка, каза, че руската инвазия в Украйна е направила стабилността на региона още по-важна, отбелязва Асошиейтед прес.

По думите на германския канцлер правителството му е обявило като приоритет членството на страните от Западните Балкани в ЕС и ще подкрепи желанието на Косово за визова либерализация, допълва Ройтерс.

Ясно е, че едно споразумение трябва в крайна сметка да изясни въпроса за признаването на Косово, тъй като не е приемливо две страни, които не се признават, да станат членове на ЕС, посочи Шолц на съвместна пресконференция с косовския премиер Албин Курти.

Германският канцлер поиска от сръбското и косовското правителство да се ангажират с диалога помежду си.

Диалогът е пътят, който отваря още повече европейската перспектива на Косово. Споразумението в крайна сметка трябва да включва признаването на Косово, каза още Шолц.

Косово, което е някогашна сръбска област, обяви независимост през 2008 година, десетилетие след военния сблъсък 1998-99 година между етническите албански бунтовници и сръбските сили за сигурност. Войната приключи след 78-дневните въздушни удари на НАТО, които доведоха до изтегляне на сръбските военни и наставянето на мироопазващи сили в Косово.

Повечето западни страни признават независимостта на Косово, но Сърбия и нейните съюзници - Русия и Китай, отказват.

Албин Курти каза след срещата си с Шолц, че го е помолил Германия да подкрепи членството на Косово в Съвета на Европа и в програмата на НАТО "Партньорство за мир".

Германският канцлер похвали Косово за присъединяването към санкциите на ЕС срещу Русия. Очевидно визирайки сръбското правителство, Шолц припомни, че всяка страна, която се стреми да стане член на ЕС, трябва да се съобразява с разпоредбите на евросъюза. Сърбия не се е присъединила досега към европейските санкции срещу Москва, наложени заради руската инвазия в Украйна.

Шолц трябва по-късно днес да пристигне в Белград.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови