Олаф Шолц: Германия трябва да е готова за ескалация на войната в Украйна

OFFNews 22 ноември 2022 в 18:40 2677 4

Шолц

Снимка БТА/АП

Германският канцлер Олаф Шолц

Германия трябва да е готова за ескалация на ситуацията в Украйна, заяви канцлерът на страната Олаф Шолц днес, предадоха Ройтерс и БТА.

Шолц обаче допълни, че неговото посещение в Китай си е струвало дори само заради това, че двете страни са изразили обща позиция против използването на ядрени оръжия.

"Предвид развитието на войната и видимите и растящи провали на Русия, трябва да сме готови за ескалация", каза той на конференция в Берлин, чийто домакин беше вестник "Зюддойче цайтунг". Той добави, че ескалацията би могла да включва разрушаването на инфраструктура.

По време на визитата му в Китай по-рано този месец Шолц и китайският президент Си Цзинпин осъдиха заплахите за използване на ядрени оръжия в Украйна.

Шолц заяви, че създаването на фонд за отбрана на стойност 100 милиарда евро е резултат от това, че властите са си научили урока за необходимостта от увеличаване на военните запаси на германските въоръжени сили.

Германският канцлер добави, че няма причина страната да се страхува от развитие към многополюсен свят. Той определи Югоизточна Азия като важен партньор за растеж и предупреди за рисковете от деглобализация. "Деглобализацията е опасен път", категоричен е той. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

210

3

Merc

22.11 2022 в 21:02

Недостиг на лекарства в Германия !??

Лунатик , може би твоите стимуланти там не ги отпускат без рецепта.

Хахахахаха !

345

1

Джендо Джедев

22.11 2022 в 19:00

"Германският канцлер добави, че няма причина страната да се страхува от развитие към многополюсен свят."

Че той светът от доста време си е двуполюсен - "западните" и "източните" общества. Смешното е, че и Рашка иска да си натика трътката в цялата работа, в стил "На гол гъз - бъз.". А това, което ще постигне, е да се превърне от бензиноколонка на Запада в бензиноколонка на Изтока. Само че доста по-евтина. :D