Охрид спешно възстанови паметника на жертвите от кораба Илинден

OFFNews 28 ноември 2020 в 13:19 6854 0

Паметникът на брега на Охридското езеро в памет на българските туристи, загубили живота си при потъването на кораба “Илинден”, който бе разрушен от вандали, бе възстановен напълно тази сутрин, съобщи БГНЕС.

Кметът на Охрид Константин Георгиески осъди оскверняването на паметника съобщи телевизия ТВ24, цитирана от БТА. 

„От мое име и от името на община Охрид публично осъждам безсъвестните граждани, които повредиха паметника, поставен тази година по повод 11 години от потъването на „Илинден“, при което загинаха 15 български туристи“, се казва в съобщение на кмета, разпространено в социалните мрежи. Георгиески призова гражданите да се въздържат от вандалски актове и да покажат по-високо съзнание. 

Снощи и министерството на външните работи на Република Северна Македония осъди вандалския акт.

„Компетентните служби са информирани и в най-близко време ще отстранят това злодеяние на безотговорни и злонамерени хора, за да можем достойно да запазим паметта за тази трагедия“, заяви министерството. В съобщението се добавя, че вратите на историческия Охрид остават широко отворени за всички туристи, „а особено добре дошли за нас са приятелите ни от съседна България“.

Корабът „Илинден“ потъна на 200 метра от брега на 5 септември 2009 г. На борда му имаше 50 пътници от България, пътуващи към манастира „Свети Наум“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови