Охранителни камери заснеха нападателя в Керч

OFFNews 18 октомври 2018 в 09:02 10774 0

Жертвите на вчерашното въоръжено нападение срещу политехническия колеж в град Керч на полуостров Крим вече са 20, съобщиха местните власти.

Вече са известни имената на всички загинали. Единайсет от жертвите са непълнолетни. Седем от ранените остават в крайно тежко състояние, съобщи министърът на здравеопазването Вероника Скворцова.

Разследващите работиха на мястото на трагичния инцидент през цялата нощ. Те установяват с кого е общувал заподозреният за престъплението 18-годишен студент Владислав Росляков, какви социални мрежи е посещавал, какви книги е чел, бил ли е в конфликт със състуденти или преподаватели. 

Идентифицирането на младежа станало благодарение на охранителните камери, които го заснели по време на нападението. На разпространена в социалните медии снимка се вижда как нападателят презарежда оръжието си и се готви за стрелба.

Стана известно, че Владислав сам е изготвил двете взривни устройства. Едното беше задействано в столовата на колежа, а другото беше намерено в личните вещи на младежа, след като той се самоуби. Оръжието на престъплението е ловна пушка „Бекас“ руско производство. Владислав я е купил от местен магазин през септември, веднага след като е получил разрешително за оръжие, а няколко дни преди нападението си е купил 150 патрона за пушката. Упражнявал се е да борави с нея в местния клуб по стрелба.

Владислав беше открит мъртъв в библиотеката на втория етаж. Разследващите твърдят, че се е самоубил. Родителите му са живеели разделени. Баща му е инвалид, а майка му работи като санитарка в местния онкологичен диспансер. Предполага се, че е членувала в забранената в Русия през август миналата година секта „Свидетелите на Йехова“. Състудентите на Владислав го описват като много затворен и необщителен.

В Крим е обявен тридневен траур в памет на жертвите. Учебните заведения работят по график, но под засилена охрана.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови