Огромни вълни заляха гръцкото крайбрежие с нахлуването на Зорбас (видео)

OFFNews 29 септември 2018 в 15:27 8712 0

Огромни вълни започнаха да заливат части от гръцкото крайбрежие с нахлуването на циклона Зорбас

Прогнозите сочат, че силните ветрове ще засегнат Пелопонес, Крит, Атика, както и голяма част от териториите на Егейско море.

Гърция е ударена от средиземноморския циклон „Зорбас“, със силни ветрове, които удариха много региони в страната, предава електронното издание на гръцкия вестник Protothema, цитиран от "Фокус". Гръцката служба за гражданска защита е в повишена готовност, тъй като освен циклонът, пожарите в Кефалония също принудиха властите да евакуират районите.

Природният феномен понастоящем преминава през Южен Пелопонес и засегна региона на Месения, като се очаква да удари региона на Атика с пълна сила по-късно през деня. Огромни вълни се разбиват в пристанището на град Месения, докато ветровете се очаква да достигнат до 10-та степен по скалата на Бофорт. Много райони останаха без ток, а лодките са били изтеглени на сушата. Има и паднали камъни по пътищата, като крайбрежният път на Метони е пострадал най-много.

Според последните анализи на метеорологичната служба на Националната обсерватория на Атина, ударът на средиземноморският циклон, в сравнение с очакваните прогнози в петък, ще бъде по-мек, както по отношение на скоростта на ветровете, така и по отношение на вълните.

Силните ветрове, достигащи до 100 километра в час, принудиха фериботите да останат в пристанищата си, прекъсвайки връзката на гръцките острови с главната територия. Ветровете са изкоренили и дървета, прекъсвайки електрически кабели в северните покрайнини на Атина. Пожарната служба е получила повече от 500 обаждания за премахване на останки.

Международната космическа станция засне бурите Медикан и Зорбас, като показа огромните им размери:

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови