Огромен пожар изпепели историческа сграда в Санкт Петербург, един пожарникар е загинал

Ивайла Сопотенска 13 април 2021 в 14:24 2122 0

Снимка AP/БТА

Един пожарникар е загинал при голям пожар в историческата сграна на фабрика "Невская мануфактура" в Санкт Петербург, съобщи източник на спешна помощ пред ТАСС в понеделник. 

Спасителен отряд е инспектирал сградата, огноборците са блокирани от огъня и двама от служителите са откарани в болница, а третият е починал. Ранените са с 40-50% изгаряния.

Съобщението е за пожара е пристигнало в 12:35 местно време, а се смята, че е започнал два часа по-рано. Пожарът е квалифициран като най-сложния за овладяване, 40 души са евакуирани от сградата, двама от тях са ранени и са откарани в болница.

Площта на пожара се е увеличила с 2,5 пъти, от 4000 на 10 000 квадратни метра. И четирите етажа на сградата са били обхванати в пламъци, а покривът и подът с площ 1500 квадратни метра са се срутили, съобщава представител на Санкт Петербургското управление на Министерството на извънредните ситуации.

Противопожарната операция се усложнява допълнително от силните ветрове и факта, че пламъците бързо се разпространяват и излизат през прозорците. Усилията по гасенето продължават, като в тях участват над 350 души и части на авиацията. Прокуратурата в Санкт Петербург започна разследване на инцидента. 

Руският министър на извънредните ситуации Евгений Зиничев изказа съболезнования на роднините и приятелите на починалия пожарникар. Министерството ще предостави цялостна помощ и подкрепа на пострадалите пожарникари и близките мъртвия служител, заяви пресслужбата на министерството.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика