Огненият ад на Хаваите: Жертвите вече са 67 (снимки)

OFFNews 12 август 2023 в 08:47 2926 0

Снимка Getty Images

Броят на жертвите от огнената стихия на хавайския остров Мауи продължава да расте и достигна 67, съобщиха местните власти, предаде Франс Прес. 

Броят на потвърдените жертви при пожара на Мауи вече е по-голям, отколкото този при вълните цунами, отнели през 1961 г. живота на 61 човека на най-големия остров от архипелага - Хавай, отбелязва АФП.

Огънят, който се разпространил много бързо и изненадал много местни жители, унищожи почти напълно историческия град Лахайна - столицата на Хавайското кралство през 19-и век.

Пожарите на Хаваите в снимки: 80% от историческия град Лахайна е унищожен

По-рано губернаторът на американския щат Хавай Джош Грийн съобщи за смъртта на 59 души пред Си Ен Ен: "Всички те са загинали при опит да избягат от огъня, а не вътре в сгради", каза той. Грийн предупреди, че при това положение броят на жертвите "без съмнение" ще продължи да нараства, тъй като изпепелените здания тепърва ще бъдат претърсени.

Горският пожар пламна на Мауи - един от малките острови от архипелага - в сряда. Заради силните ветрове огънят бързо се разпространи в туристическия град Лахайна, който изгоря напълно. Много хора потърсиха спасение в океана. Те бяха спасени от бреговата охрана и доброволци. Около 1000 сгради са изгорели и хиляди хора са останали без дом, отбелязва Ройтерс. 

Представители на властите в Хавай казват, че това е най-тежкото природно бедствие в историята на американския щат в Тихия океан.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки