Огънят в Александруполис: Намериха 18 мъртви тела. Евакуират с ферибот пациенти от болница

OFFNews 22 август 2023 в 15:00 3424 0

Пациенти във ферибот в Гърция

Снимка АП/БТА

Пациенти лежат на пода на ферибот при евакуацията.

Неидентифицирани тела на 18 души са намерени в гора край Александруполис, където четвърти ден бушуват големи горски пожари. Предполага се, че телата са на мигранти. Предстои опит да бъдат идентифицирани.

Десетки пациенти са евакуирани от болница в Североизточна Гърция заради разрастването на пожарите, съобщават гръцки медии.

Пламъците са се приближили до университетската болница в Александруполис и много от евакуираните, сред които новородени, са превозени с ферибот от близкото пристанище до североизточния край на града.

Пациенти, прикачени към кислородни бутилки, са лежали на матраци на палубите на кораба, превърната в болнични отделения, а на брега има палатки, в които се посрещнат останалите пациенти.

В района на болницата са избухнали кислородни бутилки. В докладите се казва, че пламъците са навлезли в територията на болничното заведение и то било обгърнато от гъст облак дим и пепел.

Снимка: Getty Images

Александруполис, голямо пристанище близо до североизточната граница на Гърция с Турция, е един от редицата гръцки региони, борещи се с горски пожари, разпалени от силни ветрове и температури, които се очаква да достигнат 39 градуса по Целзий  днес.

Пожари бушуват и на други места - на остров Евия (Евбея) и в Беотия в Централна Гърция, където няколко села са евакуирани.

Най-малко един човек вече е загинал заради пожарите, опустошили села в близост до Александруполис.

Огнено червено сияние се е виждало през цялата нощ в покрайнините на Александруполис, а сателитни изображения показват няколко региона на Гърция, покрити с гъст дим.

През нощта на жителите на осем близки села беше наредено да напуснат домовете си и да се насочат към безопасно място в Александруполис.

Пожари горят и на десетки километри северозападно от града, в Родопите и на запад по крайбрежието в Кавала.

Франция, Кипър и Румъния изпратиха подкрепления в помощ на гръцките пожарникари.

Горските пожари през лятото са често срещани в Гърция, но учените свързват нарастващата честота и интензитет на екстремни метеорологични явления, включително горещи вълни и с изменението на климата. 

Миналия месец хиляди бяха принудени да бягат от пожарите на гръцкия остров Родос.

Гърция е една от няколкото европейски страни, които в момента са изложени на изключително висок риск от горски пожари, според службата за мониторинг на климата на ЕС "Коперник".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика